Statul nu-și respectă propriile legi

Concurs Fiscul a întârziat, peste termenul legal, rambursarea a 1,866 miliarde lei TVA

335
Fiscul a întârziat, peste termenul legal, rambursarea a 1,866 miliarde lei TVA - a385fadaa277fd0313d7b33da19a3789.jpg

Articole de la același autor

În timp ce contribuabilii sunt obligați să plătească penalizări și dobânzi, dacă nu respectă termenele de achitare a taxelor și impozitelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală continuă să înregistreze mari întârzieri la rambursarea TVA.
Președintele instituției, Sorin Blejnar, a declarat că, la data de 30 iunie 2010, valoarea deconturilor cu termenul legal de soluționare întârziat era de 1,866 miliarde lei. Altfel spus, tocmai ANAF, care face apel la respectarea legislației și disciplină fiscală, oferă cel mai cras exemplu de nerespectare a legilor țării și de indisciplină. Mai grav este că ANAF a devenit o frână economică, o sursă de blocaj financiar în lanț.
Este drept, sub presiunea Președinției și Guvernului, ANAF a făcut unele eforturi pentru soluționarea acestei crize. Față de data de 30 iunie 2009, când valoarea deconturilor cu termenul legal de soluționare întârziat era de 2,543 miliarde lei, volumul s-a redus cu 26,6%. Pentru un an întreg, s-a făcut totuși mult prea puțin. Dacă se merge în același ritm, abia peste trei ani ANAF va intra în legalitate.
Pentru luna iulie, Fiscul a anunțat rambursări de 977,8 milioane de lei. În selecție au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA. Se vor face restituiri pentru deconturile a căror vechime este de până la 4 iulie 2010. În cazul unora dintre ele, vor fi realizate compensări parțiale sau totale cu sumele pe care agenții economici le au de achitat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6519 secunde