Finanțare fără precedent pentru știință și tehnologie

Comisia Europeană investește 6,4 miliarde euro în cercetare și inovare

301
Comisia Europeană investește 6,4 miliarde euro în cercetare și inovare - 81368a74358da9d6575e19d8b1791837.jpg
Cercetarea științifică și tehnologică din țara noastră, universitățile și IMM-urile cu preocupări inovative, interesate să dezvolte produse noi, au șansa de a obține finanțare pentru proiectele lor. Condiția este să participe și să fie selectate la concursurile de proiecte organizate în următoarele 14 luni.

Comisarul Máire Geoghegan-Quinn a anunțat o investiție de aproape 6,4 miliarde euro a Comisiei Europene în cercetare și inovare. Este cea mai mare finanțare de acest gen, care a existat vreodată. Ea vizează o gamă largă de discipline științifice, domenii de politici publice și sectoare comerciale.
Ce se urmărește prin această alocare uriașă de resurse? Să împingă mai departe frontierele științei, să facă Europa mai compe-titivă, să ajute la soluționarea unor probleme precum: schimbarea climatică, siguranța aprovizionării cu energie și cu alimente, sănătatea și îmbătrânirea populației. Se preconizează că vor fi create peste 165.000 de locuri de muncă.
Comisia consideră că cele 6,4 miliarde euro reprezintă o investiție pe termen lung într-o Europă mai inteligentă, mai durabilă și mai incluzivă.
Se estimează că vor primi finan-țare circa 16.000 de participanți din organizații de cercetare, universități și din industrie, inclusiv vreo 3.000 de IMM-uri.
Granturile vor fi acordate prin intermediul unor "cereri de propuneri" (invitații la licitație) și evaluări desfășurate în următoarele 14 luni.
Comisarul Geoghegan-Quinn a declarat: "Investițiile în cercetare și inovare reprezintă singura cale inteligentă pe termen lung de a ieși din criză și a avansa către o creștere durabilă și echitabilă din punct de vedere social. Acest pachet european va contribui la realizarea de produse și servicii noi și ameliorate, la o Europă mai competitivă și mai ecologică și la o societate mai bună, cu o calitate a vieții superioară. Oferim cercetătorilor și inovatorilor 6,4 miliarde euro pentru proiecte de vârf care se concentrează asupra unor mari provocări economice și sociale: schimbările climatice, siguranța aprovizionării cu energie și cu alimente, sănătate și îmbătrânirea populației. Acesta reprezintă un stimul economic enorm și eficient, precum și o investiție în viitorul nostru."
Cercetarea din sănătate va primi peste 600 milioane euro, iar 1,2 miliarde euro vor fi folosite pentru a stimula domeniul tehno-logiei informației și comunicațiilor (TIC). Peste 1,3 miliarde euro sunt rezervate pentru cei mai creativi oameni de știință, selectați de către Consiliul European pentru Cercetare. De asemenea, se vor acorda burse de mobilitate în valoare de 772 milioane euro, pentru 7.000 de cercetători cu înaltă calificare, prin "acțiuni Marie Curie".
Prioritatea de vârf o reprezintă întreprinderile mici și mijlocii, coloana vertebrală a sistemului de inovare european, care reprezintă 99% din totalul companiilor euro-pene. IMM-urile vor primi aproape 800 milioane euro și, pentru prima oară, vor exista bugete dedicate în câteva domenii. De exemplu, în domeniul sănătății, al bioeconomiei bazate pe cunoaștere, al mediului și al nanotehnologiilor, participarea IMM-urilor trebuie să se ridice la 35% din bugetul total pentru o serie de teme.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7042 secunde