Concurs Sindicatele au blocat accesul în portul Constanța a circa 1.000 de lucrători fără documente legale

454
Sindicatele au blocat accesul în portul Constanța a circa 1.000 de lucrători fără documente legale - 1679ac8271bc65659e95a2e13c0b73ef.jpg

Articole de la același autor

Federația Națională a Sindicatelor Portuare a organizat ieri o nouă acțiune de control la căile de acces în portul Constanța. "În intervalul orar 6 - 9, echipele de sindicaliști au reușit să blocheze intrarea în port a circa 1.000 de persoane care n-au putut prezenta documente din care să reiasă că sunt angajații vreuneia dintre unitățile de pe platforma portuară - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Petre Costel, președintele federației. Unii dintre cei opriți la porți s-au declarat… vizitatori. Ce fel de vizitatori pot fi indivizii veniți în haine de lucru, cu microbuzele? Pentru noi a fost clar că era vorba de lucrători la negru. În port au fost restructurate circa 1.000 de locuri. S-a spus că este criză, că s-a redus traficul de mărfuri și nu mai este nevoie de atâția oameni. Acum, constatăm că 1.000 de oameni încearcă să pătrundă în port, în special pe la porțile 5, 6, 7 și 10."
La acțiunea de ieri, sindicaliștii au invitat și autoritățile portuare. "Toate instituțiile și-au trimis reprezentanții, au fost cooperante. În curând, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 108/2010, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța va putea aplica amenzi individuale substanțiale persoanelor care nu-și pot justifica prezența în port. Organizația noastră va continua aceste acțiuni" - a precizat liderul de sindicat.
Federația Națională a Sindicatelor Portuare este de ani de zile în război cu munca la negru. Acest lucru se reflectă și în modificările aduse legislației portuare, parlamentul dând curs propunerilor făcute de această organizație.
Sindicatele portuare încearcă să apere prin aceste metode locurile de muncă ale docherilor și mecanizatorilor, pentru că Inspecția Muncii nu-și face datoria.
De altfel, marile confederații sindicale reclamă de ani de zile ineficiența inspectoratelor de muncă și cer restructurarea lor. Anchetele Institutului Național de Statistică arată că numărul salariaților este mai mare în realitate, cu circa 1.800.000 de persoane care lucrează în "sectorul informal" (adică în economia subterană) și la negru. În economia "curată" activează, legal, aproximativ 4,3 milioane de salariați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6667 secunde