Fiscul constănțean este în pragul exploziei sociale

7890
3

Articole de la același autor

În aparență, sediul ANAF de pe bulevardul Tomis nr. 312 A este o clădire respectabilă, potrivită actualei destinații: lucrul cu contribuabilii.  În realitate este o cutie de sardele. Holurile sunt prea strâmte pentru sutele de persoane ce vin cu tot felul de daravele la Fisc 


Bieții plătitori de taxe și impozite sunt nevoiți să se înghesuie ore în șir și să fiarbă în aerul irespi-rabil ori să aștepte la ghișeul de afară, fie că plouă sau e caniculă. Funcționarii o duc și mai rău în birourile neîncăpătoare față de numărul lor, fiind obligați să suporte condițiile mizerabile de lucru, opt sau mai multe ore pe zi. 


În acest timp, sediul de pe str. Mircea cel Bătrân nr. 96, care ar putea prelua o parte din personal și contribuabili, stă de mai mulți ani închis. Clădirea veche (monument istoric) are gata proiectele de renovare, dar îi lipsesc banii. Săraca, privește neputincioasă spre Galați și București, de unde ar trebui să-i vină salvarea.


La Constanța, contribuabilii și angajații Fiscului au de suferit din cauza lipsei de respect arătate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, de către ANAF și Ministerul de Finanțe. 


Plătitorii de taxe și impozite își varsă amarul pe funcționarii fiscali. Dar aceș-tia, cu cine să se certe? Cu șefii lor din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, care le cunosc prea bine necazurile și care au răgușit făcând intervenții la Galați și București?


În cutia de sardele de pe bulevardul Tomis nr. 312 A, nemulțumirile au atins punctul de fierbere și nu trebuie să ne mire dacă funcționarii vor spune "Gata, nu se mai poate!" și vor ieși în stradă. 


De-ar fi numai problema spațiului și tot ar fi bine. Dar s-au adunat prea multe. "Numărul funcționarilor este prea mic față de volumul de activitate. Mai sunt necesare 20 de posturi. Din acest motiv, contribuabilii sunt nevoiți să stea la cozi. Pentru a rezolva toate problemele, lucrătorii fiscali sunt nevoiți să lucreze și peste program. Cu toate acestea, nu pot beneficia de timp liber în compensare, întrucât orele suplimentare nu sunt consemnate nicăieri. Mai mult, pentru că personalul este insuficient s-a ajuns până acolo încât a început să li se refuze funcționarilor cererile de concediu", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Emilian Marian, pre-ședintele executiv al Federației Publisind, care deține și președinția Sindicatului Funcționarilor Publici din Finanțele Publice Constanța. De la reforma Fiscului și am-plasarea regionalei la Galați, condițiile de muncă ale func-ționarilor constănțeni s-au în-răutățit. "Constanța are cel mai mare volum de activitate pe cap de lucrător și condițiile de muncă cele mai proaste. Regionala Ga-lați și celelalte județe au un volum mult mai mic de activitate, lucrători mai mulți și sedii suficiente", spune liderul de sindicat.


Opinia mea este că sindicatul ar trebui să solicite Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății să efectueze un control la sediile ANAF din Constanța pentru a verifica dacă sunt asigurate condiții de muncă și de lucru cu publicul la standardele prevăzute de legislația în vigoare. 


De mai mulți ani, funcționarii Fiscului constănțean se plâng de insuficiența imprimantelor, scan-nerelor și copiatoarelor, se plâng de computerele din dotare, depășite fizic și moral, dar și de faptul că sistemul informatic al instituției este foarte lent, astfel că atât ei, cât și contribuabilii, pierd foarte mult timp. La această oră există un singur copiator la șase servicii, în condițiile în care lucrul cu contribuabilii necesită copierea unui volum mare de documente.


Calvarul informatic va mai dura doi-trei ani. Se speră că sistemul, cu echipamente cu tot, va fi îmbunătățit în 2019. Dar cine știe ce se va întâmpla până atunci. 


Dezechilibrele acumulate în sistemul salarial reprezintă o altă sursă de tensiuni. "Pare incredibil, dar funcționari din același birou, care fac aceeași muncă, au aceeași vechime și aceeași clasă de salarizare, au salarii diferențiate cu 300 - 400 de lei. Avem de a face o clară discriminare salarială", a declarat Emilian Marian.


Fiscul constănțean stă pe un butoi de pulbere. Să nu mire pe nimeni dacă în curând se va produce explozia socială.


Comentează știrea

Contribuabil
4 iunie 2016
Saracii angajati ai fiscului

Mai bine relatati si felul in care sunt tratati contribuabilii de catre angajatii fiscului. Toate analfabetele de la ghiseu au un aer superior fata de contribuabili , sa nu mai vorbim de " doamna " de la informatii care niciodata nu te poate indruma , stie doar sa isi faca unghiile.

unu'
4 iunie 2016
of...

saracii bugetari, multi, incompetenti,lenesi,samd... dar plini de bonusari, prime si mariri de salarii... ar trebui ca numai bugetarii sa plateasca taxe si impozite, caci numai la ei raportul competenta,productivitate e invers proportional cu salarizarea !

Cuget Cinstit?
6 iunie 2016
ANAF

De ce nu va este mila de oamenii pusi pe drumuri de ANAF pentru greselile comise tot de ei..??? Poate facem o cheta sa le cumparam monitoare si calculatoare performante...ca sa nu mai aiba probleme pe Facebook...!!! Comunicarea cu Trezoreria este la pamint...dar asta nu conteaza atita timp cit merge Mess. si Facebook. Cuget Liber aveti grija ...Publicul Constantean sta sa explodeze...nu ANAF.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5743 secunde