Fiscul ne supraveghează conturile bancare

286
Fiscul ne supraveghează conturile bancare - fiscul-1467651574.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 iulie 2016, ANAF va primi zilnic de la bănci o listă cu persoanele care își deschid sau închid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice sau juridice. De asemenea, băncile vor trebui să raporteze datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum și o listă a celor care închiriază casete de valori. 


De asemenea, conform reglementărilor în vigoare, instituțiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face obiectul solicitării, toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi.


Toate aceste prevederi sunt cuprinse în OPANAF nr.3.770/2015, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, potrivit acestui act normativ, prin conturi deschise se înțelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă, și dacă acestea sunt deschise sau au fost deschise și figurează închise la momentul efectuării solicitării.


Deoarece în primele trei luni ale anului, băncile au transmis doar raportări simplificate către ANAF, s-a decis să se amâne până la 1 iulie 2016 termenul de la care băncile vor fi obligate să raporteze zilnic informațiile despre conturile bancare deschise și închise.


Potrivit OPANAF nr.1.106/2016, publicat în Monitorul Oficial pe 31 martie 2016, dar și a informațiilor publicate de ANAF, sistemele informatice ale băncilor nu au fost adaptate noilor reglementări în timp util, astfel încât acestora le-au mai fost alocate trei luni pentru a se pune la punct.


Potrivit OPANAF nr.3.770/2015, completat prin OPANAF nr.1.106/2016, printre informațiile furnizate către ANAF se vor regăsi inclusiv modificările survenite după data deschiderii contului cu privire la cel puțin un element de structură din formatul de raportare. De asemenea, băncile vor comunica, la prima transmitere, inclusiv Lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică care dețin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum și datele de identificare ale persoanelor care au deținut/dețin dreptul de semnătură pentru acestea. Instituțiile de credit vor transmite Lista persoanelor care au închiriat casete de valori, cu contract valabil la data de 30 iunie 2016.


Atunci când organul fiscal solicită, băncile au obligația, potrivit actualului Cod de Procedură Fiscală, să furnizeze informații despre conturile bancare ale contribuabililor, respectiv toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi.


Aceste informații se vor transmite în termen de cel mult 5 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă de până la 3 ani și în termen de cel mult 10 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă mai mare de 3 ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5935 secunde