Concurs FMI analizează impunerea unei taxe pe tranzacțiile financiare ale băncilor

159
FMI analizează impunerea unei taxe pe tranzacțiile financiare ale băncilor - 2a4bd625b72b883bb9e60deab080631e.jpg

Articole recomandate

Fondul Monetar Internațional (FMI) analizează ideea unei taxe pe tranzacțiile financiare ale băncilor, a declarat John Lipsky, directorul general adjunct al Fondului, citat de AFP.
În luna septembrie, FMI a fost însărcinat de țările din G20 să studieze câteva mijloace prin care băncilor să le fie transferată sarcina salvării lor. În acest sens, Lipsky a precizat că "va fi important să fie luate în considerare soluțiile care permit evitarea dezechilibrelor și funcționarea eficientă a sistemului, chiar și o eventuală taxă pe tranzacțiile financiare".
O astfel de măsură este numită taxa Tobin, după numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la începutul anilor 1970. Potrivit acestuia, taxa nu trebuia să fie aplicată decât tranzacțiilor pe piețele de schimb, pentru a le face mai stabile.
"Se reia în prezent ideea acestei taxe generatoare de venituri care ar putea fi folosită în diverse scopuri", a mai spus Lipsky.
Cu ocazia unei întâlniri ministeriale a G20 la Saint Andrews, Scoția, la începutul lunii noiembrie, premierul britanic Gordon Brown a cerut forumului țărilor dezvoltate și emergente să studieze serios ideea aplicării unei taxe Tobin asupra băncilor.
La aceeași reuniune, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a precizat că Fondul analiza o taxă aplicabilă băncilor în funcție de riscurile pe care și le asumă, dar a adăugat că o taxă Tobin i se pare "imposibilă".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0745 secunde