Vaccinarea, metoda cea mai sigură de luptă împotriva bolilor pneumococice

1250
Vaccinarea, metoda cea mai sigură de luptă împotriva bolilor pneumococice - 860463e30e248bfdaf248d461be57b05.jpg

Articole de la același autor

Bolile pneumococice, precum meningita, pneumonia și otita medie, reprezintă o cauză semnificativă de morbiditate în întreaga lume. Aceste boli sunt periculoase, mai ales în cazul copiilor, care pot rămâne cu sechele permanente. Tratamentul este cu antibiotice, dar nu trebuie ignorată vaccinarea, ca metodă de prevenire.

Bolile pneumococice sunt cauzate de infectarea cu un microb denumit Streptococcus pneumoniae (pneumococ), ce poate fi contractat, cu ușurință, prin atingere. "Bacteriile care produc bolile pneumococice se găsesc în gura și nasul persoa-nelor și pot fi transmise ușor prin atingere, tuse, strănut, în colecti-vități", a afirmat dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog.
Cele mai frecvente afecțiuni provocate de pneumococ sunt meningita (infecția membranelor care acoperă creierul), septicemia (infecție la nivelul sângelui), pneumonia (infecție la nivelul plămânilor) și otita medie (infecție a urechii medii). În cazuri mai rare, bolile pneumococice duc la infectarea țesuturilor moi, prin peritonită, abcese, etc.

Meningita pneumococică poate fi fatală
Bolile cauzate de pneumococ pot fi grave, mai ales dacă apar la copii. De altfel, ei reprezintă categoria de vârstă cu riscul cel mai crescut pentru a dezvolta o astfel de boală. Este vorba de copiii mai mici de doi ani, cei din creșe sau centre școlare, cei care suferă și de alte afecțiuni și au un sistem imun slăbit, micuții care provin din familiile numeroase, din zone defavorizate. Se pare că riscul este ridicat și în cazul copilașilor care nu au fost alăptați la sân.
"De exemplu, meningita pneumococică este foarte periculoasă când apare la copiii mici. Ei nu prezintă semnele clasice de meningită, precum febră, fotofobie, contractura cefei. În schimb, pot prezenta simptome necaracteristice, precum somnolență, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, vărsături, iar diagnosticul este foarte dificil", a explicat specialistul.
Totodată, medicul pneumolog a atras atenția că meningita pneumococică poate fi fatală și "până la jumătate dintre cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele permanente, precum surditate, afectarea creierului sau paralizii".
Pneumonia pneumococică la copilul mare și la adult se caracterizează prin obstrucție nazală, febră peste 39 de grade Celsius, însoțită de frisoane, dureri toracice, spută.
Otita medie cauzată de pneumococ este, în fapt, o complicație a rinofaringitei virale, la sugari și copii mici. Dacă medicul pediatru sau cel de familie nu dispune efectuarea unui examen O.R.L, diagnosticul de otită medie nu poate fi formulat cu certitudine, deoarece manifestările clinice nu sunt specifice.

Vaccinarea a dus la scăderea îmbolnăvirilor
Prevenția se realizează prin vaccinare. Dr. Roxana Nemeș a arătat că, de-a lungul timpului, vaccinurile pneumococice au contribuit semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri. "Este posibil ca vaccinul să nu protejeze copiii de toate tipurile de infecții pneumococice, dar reduce substan-țial riscul de a contracta o astfel de boală sau de a face o formă gravă", a afirmat specialistul. În prezent, a adăugat medicul, sunt disponibile vaccinuri special concepute pentru vaccinarea copiilor sub doi ani, care "luptă" împotriva a până la zece tulpini diferite de Streptococcus pneumoniae. În țara noastră, vaccinarea pneumococică la copii se face între vârstele de două luni și cinci ani.
Tratamentul bolilor pneumococice este pe bază de an-tibiotice. În ultima perioadă însă, medicii au constatat înmulțirea cazurilor multidrog-rezistente, atât în ceea ce privește meningitele, cât și pneumoniile provocate de pneumococ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.7415 secunde