Fuziune spectaculoasă în portul Constanța

1167
Fuziune spectaculoasă în portul Constanța - fuziunespectaculoasainportulcons-1549303150.jpg

Articole de la același autor

Afacerile din portul Constanța sunt într-o continuă mișcare. În 1991, ele erau supuse forței de divizare. Atunci a avut loc desprinderea din fosta Întreprindere de Exploatare Portuară a unei constelații de agenți economici, care, mai apoi, s-au privatizat. Ulterior, pe lângă așa numitele companii tradiționale, au apărut altele noi, care au ocupat zonele virgine ale portului. Totodată a început mișcarea capitalurilor. Unele dintre companii și-au schimbat patronii, pe această cale, capitalul străin dobândind poziții tot mai avansate.


În ultimii ani, în portul Constanța au avut loc câteva fuziuni de operatori portuari, semn că, în dinamica portuară, se manifestă o tendință de concentrare a afacerilor.

Istoria se repetă

Casa de Expediții "Pheonix" SA s-a născut în anul 1991, fiind, la acea vreme, printre puținele societăți din portul Constanța, înființate de la firul ierbii. Având ca obiect de activitate manipularea mărfurilor generale, în special a cherestelei, firma a crescut, s-a dezvoltat organic, sporindu-și cifra de afaceri și profitul, de la an la an, și reinvestind totul în dezvoltare. Numărul lucrătorilor săi a crescut treptat, ajungând, la 120 de persoane, în 2006. 


Evoluția bună i-a permis să se capitalizeze și să achiziționeze, în august 2007, un pachet de 70% din acțiunile firmei Apronav, din portul Constanța, pe care a absorbit-o în cele din urmă. Tranzacția a fost realizată la valoarea totală de circa 15,9 miliarde lei vechi - sumă uriașă pentru acele vremuri - fiind finanțată din fondurile proprii ale cumpărătorului.

Apronav SA, compania achiziționată, era specializată în aprovizionarea tehnico-materială a navelor și agenților economici. Dispariția flotei comerciale a României și apariția unui număr tot mai mare de concurenți care aprovizionau navele străine făcuseră ca cifra ei de afaceri să se reducă dramatic. În schimb, prezentau interes activele Apronav: două magazii, cu o suprafață totală de 2.500 mp, plus sediul din apropierea clădirii Romtrans, de la poarta nr. 2 a portului Constanța.

Iată că, după 28 de ani de existență, a venit rândul Casei de Expediții "Pheonix" să fie înghițită de o companie mai mare. Ea va fuziona, prin absorbție, cu operatorul portuar Socep SA. Operațiunea urmează a fi aprobată, pe data de 5 martie 2019, de adunarea generală a acționarilor companiei Socep, se arată în comunicatul dat publicității pe piața de capital.

O lecție pentru portuari

Casa de Expediții "Pheonix" este un operator portuar monospecializat, activitatea sa depinzând în foarte mare măsură de evoluțiile de pe piața lemnului, în principal cea din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Revoluțiile arabe din 2010 - 2011, iar mai apoi, războiul din Siria, au afectat dramatic exportul de cherestea din portul Constanța spre aceste zone. La aceasta s-a adăugat creșterea exigenței statului român privind exploatațiile forestiere și exportul de lemn.

Cantitatea de lemn exportată prin portul Constanța a scăzut continuu, de la 941.453 tone, în anul 2011, la 314.695 tone, în 2018. Ca urmare, a crescut competiția dintre operatorii portuari de cherestea, iar volumul lor de activitate și rezultatele financiare s-au subțiat.


Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, veniturile Casei de Expediții "Pheonix" au scăzut de la un vârf de 12.262.052 lei, în 2012, la  7.861.073 lei, în 2017, iar profitul de la 1.102.577 lei la 162.683 lei. Totodată s-a redus numărul mediu de angajați, de la 125 la 88 persoane.


Spre deosebire de Casa de Expediții "Pheonix", compania Socep a dus, încă de la înființare, o politică de diversificare a gamei de mărfuri operate, pentru a nu depinde de o singură piață. Astăzi, prin terminalele sale trec fluxuri de containere, cereale, produse chimice, produse metalice, minereuri, echipamente și altele mărfuri. De aceea, activitatea companiei a avut o evoluție constantă, echilibrată și sănătoasă din punct de vedere financiar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.571 secunde