Garda Financiară e în preaviz, iar evazioniștii își fac de cap

1442
6

Articole de la același autor

Începând de astăzi, 1 octombrie, comisarii Gărzii Financiare sunt în perioada de preaviz timp de 30 de zile. La sfârșitul lunii, instituția lor se desființează. Locul rămas liber din structura Agenției Naționale de Administrare Fiscală va fi ocupat de Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

În prezent, aceasta este în chinurile facerii. Se fac ultimele pregătirile pentru concursul de ocupare a celor 1.461 posturi de execuție puse la bătaie, din care 280 de posturi sunt la Direcția de Combatere a Fraudelor.

Pentru Direcția Regională Antifraudă 2 Constanța sunt prevăzute 100 de posturi de execuție, din care: 30 de posturi de inspector antifraudă superior, 36 de inspector antifraudă principal, 30 de ins-pector antifraudă asistent și 4 de inspector antifraudă debutant.

Pentru județul Constanța, în cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, sunt scoase la concurs 16 posturi: 6 de inspector antifrau-dă superior, 5 de inspector antifraudă principal, 4 de inspector antifraudă asistent și unul de inspector antifraudă debutant.

De vreo zece zile, de când ANAF a dat publicității datele despre concurs, Garda Financiară e paralizată. Comisarii au o singură preocupare: să-și pregătească dosarele de înscriere la concurs, să le depună și să studieze bibliografia. Așa că, în loc să vâneze evazioniștii, aleargă pe la medici și psihologi, pentru avizele de sănătate fizică, mintală și integritate morală ori studiază buchea legii, din bibliografia de examen. Astăzi, secțiile Gărzii Financiare aduc mai mult a sală de lectură, decât a laborator în care se pregătesc loviturile împotriva evaziunii fiscale și criminalității economice.

Candidații se pot înscrie la concurs până pe data de 2 octombrie. Conform situației date publicității de ANAF, până la data de 27 septembrie (inclusiv), pentru un număr de 74 de posturi din cadrul Direcției Regionale Antifraudă 2 Constanța se înscriseseră numai 58 de candidați, după cum urmează:

- pe 22 posturi de inspector antifraudă superior - 20 candidați;

- pe 29 posturi de inspector antifraudă principal - 22 candidați;

- pe 21 posturi de inspector antifraudă asistent - 11 candidați;

- pe 2 posturi de inspector antifraudă debutant - 5 candidați.

Iar pentru 11 locuri din cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, din județul Constanța, s-au înscris 9 candidați, respectiv:

- pe 6 posturi de inspector antifraudă superior - 4 candidați;

- pe 5 posturi de inspector antifraudă principal - 5 candidați;

Vechimea în specialitate cerută diferă în funcție de post: 9 ani pentru inspectorul antifraudă superior, 5 ani pentru principal și un an pentru asistent. Debutantului nu i se solicită vechime în specialitate.

Trebuie amintit faptul că pentru locurile din cadrul Direcției Regionale Antifraudă 2 Constanța vor concura nu doar candidații din județul nostru, ci și cei din județele Galați, Tulcea, Brăila, Buzău și Vrancea.

Se observă că, din situația înscrierilor, lipsesc 26 posturi la Regionala Antifraudă 2 Constanța (dintre cele 100 anunțate inițial) și 5 posturi (din 16) la Direcția de Combatere a Fraudelor, care au fost alocate județului nostru. ANAF nu a prezentat nicio explicație în legătură cu lipsa acestora.

Cu numai trei zile înainte de ultima zi de înscrieri (respectiv 2 octombrie), numărul candidaților care și-au depus dosarele era mai mic decât al posturilor. Oare, vom asista la o răsturnare de situație în intervalul de timp rămas? Cine știe!? Este cert, însă, că nu se va produce o explozie a înscrierilor pe ultima sută de metri și că nu vor exista doi-trei candidați pe un loc. Într-un cuvânt, concursul de la Antifraudă se remarcă printr-un grad redus de atractivitate.

Cum se explică acest lucru? Sunt prea restrictive condițiile cerute la înscriere? N-au reușit candidații să treacă de examenul psihologic și de proba de integritate? S-au speriat de dificultatea probei scrise și a interviului? Or, a fi inspector antifraudă, adică un funcționar public care se presupune că nu va lua șpagă și va trăi doar din salariu, nu este o mare halviță?

Cred că adevăratul motiv îl constituie dificultatea ridicată a examenului. Nu este la îndemâna oricui să cunoască, să înțeleagă și să știe să aplice cele 34 de legi, coduri, ordonanțe, ordonanțe de urgență, hotărâri de guvern, ordine de ministru și regulamente, cu modi-ficările și adăugirile de rigoare, cerute în bibliografia de concurs.

Nici candidații înscriși la examen și care nu au contracandidați nu pot dormi liniștiți. Mulți dintre ei nu pot uita ce s-a întâmplat în 2011, când Garda Financiară a trecut printr-o operațiune de restructurare. Atunci, la secția din Constanța, a fost prăpăd. Dintre cei 45 de comisari care au participat la interviu, doar 29 au fost declarați admiși.

Exemplul cel mai recent că examenele organizate de ANAF nu sunt deloc formale îl constituie concursul organizat, în august 2013, pentru ocuparea posturilor vacante din noile structuri ale finanțelor publice. La Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, 135 de candidați au promovat examenul, 130 au picat, iar 6 au fost respinși din faza de selecție a dosarelor.

Mai trebuie remarcat un aspect important: până la această oră, ANAF nu a publicat lista posturilor vacante pentru funcțiile de con-ducere de la Antifraudă și pentru cele de secretariat. Oare, noua instituție nu va avea șefi și secretare? Ar fi o premieră mondială!

Comentează știrea

G
1 octombrie 2013
Gagp

Hotii astia ar trebui sa fie anchetati pentru spagile luate, nenorocitii dracu'

FONDURI UE
1 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

FONDURI EUROPENE
1 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

FONDURI EUROPENE
1 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

hohohoho
1 octombrie 2013
da' pe cine

au prins astia, cat au functionat?

christian louboutin outlet sale
28 februarie 2014
christian louboutin outlet sale

red bottom shoes tampa Stiri Economie : Garda Financiară e în preaviz, iar evazioniștii își fac de cap | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin outlet sale http://calbeams.yoqayoqa.com/images/christian-louboutin-glitter.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4582 secunde