Declarațiile de avere ale comisarilor Gărzii Financiare sunt luate la puricat

1174
Declarațiile de avere ale comisarilor  Gărzii Financiare sunt luate la puricat - gardafinanciara10305300-1375457923.jpg

Articole de la același autor

Odată cu publicarea HG nr. 520, din 24 iulie 2013 de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, s-a trecut la pregătirea terenului pentru înființarea viitoarei Direcții Generale Antifraudă Fiscală.

Ministerul de Finanțe și-a declarat de la început intenția de a profita de restructurarea și reorganizarea ANAF pentru a face "curățenie" în rândul personalului său. Potrivit OUG 74/2013, numirea personalului antifraudă se va face pe bază de concurs sau examen, ocuparea funcțiilor publice fiind făcută în urma promovării evaluărilor psihologice și a testelor de integritate.

Întrucât viitorii inspectori antifraudă vor fi recrutați, în special, din rândul actualilor comisari ai gărzii financiare, aceștia au devenit "obiect de studiu" pentru Direcția generală de integritate din cadrul ANAF. Surse din Finanțele Publice au declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că respectiva direcție a început să ia la puricat declarațiile de avere ale comisarilor Gărzii Financiare din întreaga țară, iar acolo unde vor exista suspiciuni, cazurile vor fi înaintate Agenției Naționale de Integritate.

Direcția generală de integritate a fost înființată la data de 1 ianuarie 2013 și este specializată în preve-nirea și combaterea administrativă a corupției, în efectuarea activităților de control intern, precum și în implementarea procedurilor și standardelor de integritate profesională în rândul personalului ANAF. Are o structură extrem de stufoasă, cu-prinzând: serviciul de prevenire; serviciul metodologii, studii și proiecții anticorupție; serviciul combatere a corupției din ANAF, din care face parte biroul teste; serviciul analiza informațiilor; serviciul de monitorizare a activității structurilor din cadrul ANAF; serviciul de cooperare inter-instituțională; corpul de control.

Poreclită "doi și-un sfert al Fiscului", această direcție nu a ieșit în evidență prin nimic, în cele șapte luni de existență. Câți corupți a depistat până astăzi? Nu se știe, întrucât nu a fost dat publicității vreun raport de activitate.

De numele acestei structuri s-a auzit la momentul înființării și atunci când a izbucnit scandalul de șantaj al Antenelor. A fost o ocazie pentru ea să-și probeze profesionalismul, atunci când i s-a cerut să investigheze cine se face vinovat de faptul că un contract comercial dintre două societăți comerciale a ajuns de la Garda Financiară la persoanele acuzate de șantaj. În raportul transmis DNA, structura de integritate a afirmat că din cercetarea administrativă nu au rezultat probe concludente care să demonstreze transmiterea către terți a contractului dintre cele două societăți de către reprezentanții Gărzii Financiare. În ciuda acestui răspuns, Șerban Pop, fostul șef al ANAF a ajuns să fie urmărit penal în acest dosar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1155 secunde