"Gazele din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă pentru România"

249

Articole recomandate

Resursele de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România, a declarat, ieri, Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice la Deloitte România, în cadrul unei întâlniri cu presa, acesta menționând că subiectul redevențelor este unul arzător. 


"Zona redevențelor este un subiect destul de arzător și avem declarații contradictorii, inclusiv de la membri importanți ai partidului de guvernământ. Unul zice într-un fel, unul zice în alt fel. Dacă noi ne dorim investiții în Marea Neagră, tehnologia asta nu o avem, da, cu forarea la mari adâncimi. Sunt vreo patru companii la nivel global care o au. Dacă vrem să-i convingem să vină aici, probabil trebuie să fie o negociere. Dacă vrei să ai sacul de aur îngropat în curte și să nu faci nimic cu el este una, vrei să-l dezgropi și să-l folosești și să-l pui în circulație, este altceva. Este o decizie politică. Eu sper că până la urmă resursele de gaze naturale din Marea Neagră ar trebui să fie o resursă importantă care ar ajuta economic România, să se ajungă la acea înțelegere prin care să se deblocheze lucrurile acestea și să înceapă investițiile deja spre zona de exploatare", a spus Dan Bădin. 


Potrivit estimărilor Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, extracția gazelor din Marea Neagră ar putea tripla nivelul redevențelor curente primite de statul român, generând încasări suplimentare de 230 de milioane de euro pe an. Aceasta în condițiile în care veniturile la bugetul de stat din redevențe sunt estimate în 2018 la 140 de milioane de euro. 


Companiile arată că există un potențial de peste șase miliarde de dolari în investiții pe termen scurt pentru proiecte offshore noi și în infrastructura aferentă, pe lângă cele două miliarde de dolari deja investite în aceste proiecte în ultimii 10 ani. 


În februarie, Sorin Gal, director general în cadrul Agenției Naționale de Resurse Minerale, anunța că rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producția totală a țării să se dubleze timp de 20 de ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.795 secunde