Plafonarea prețului gazelor e criticată dur de producători

181
Plafonarea prețului gazelor e criticată dur de producători - plafonareapretuluigazelorecritic-1532015649.jpg

Articole de la același autor

Intenția Guvernului de a plafona prețul gazelor din producția internă la 55 lei/MWh până în 2021 este criticată de Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA. Printr-un comunicat de presă, organizația se declară "profund îngrijorată".

"Producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii, cât și modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părțile implicate. ROPEPCA susține că plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură contra concurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale.

Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor, cât și asupra prețului suportat de aceștia.

Trebuie menționat că statul încasează 60% din această creștere a prețului gazelor de după liberalizarea pieței, prin suprataxare acestuia. Mai mult decât atât, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România", se arată în mesaj.

"Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale – afirmă Harald Kraft, președintele organizației. ROPEPCA consideră că tocmai pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din România, Guvernul trebuie să ia măsuri care să nu descurajeze investițiile în producția autohtonă de gaze naturale.

Investițiile în dezvoltarea de zăcăminte, care se realizează cu costuri mari de producție, sunt puse în pericol de o astfel de decizie a Guvernului României. Impunerea unui preț de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă.

O Hotărâre de Guvern care plafonează prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori este neconformă cu statutul de piață liberă; această decizie va descuraja producția internă de gaze naturale pentru care companiile din România investesc sume semnificative în exploatarea zăcămintelor și în crearea de locuri de muncă".

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră este compusă din 16 membri, deținători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiții cumulate de 900 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de euro, contribuții către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum și 13.700 locuri de muncă create și menținute.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Decembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Vineri, 03 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.3867 secunde