"Generațiile noi de fermieri simt plăcerea de a lucra pământul"

488

Articole de la același autor

Inginerul mecanic Mircea Măgureanu este patronul firmei Novus, singura companie producătoare de echipamente de irigații din România. În cei 28 de ani de când este în contact direct cu fermierii, a fost martorul a numeroase schimbări în agricultura românească. 


"Cea mai importantă schimbare este cea de mentalitate. Generațiile noi de fermieri au început să simtă plăcerea de a lucra pământul. Muncesc nu neapărat pentru un profit imediat. Cei ce încercau să păcălească activitatea agricolă, doar pentru a obține subvenția pe care o luau la hectar numai și numai pentru însămânțare, fără să-i mai intereseze prea mult ce recoltează, au cam dispărut. Au fost dați la o parte de elita agriculturii, cum o numesc eu, care înseamnă tinerii de după generația noastră. Deunăzi am stat de vorbă cu un vechi fermier, din zona Vlădeni, care lucrase în agricultură și înainte de 1989 și avea doi feciori. Mi-a spus, cu foarte multă mândrie, că băieții lui l-au depășit cu mult și știu mult mai multe despre noile tehnologii de cultivare a pământului și că nu se vor despărți niciodată de pământ. Chiar își împing tatăl de la spate să mai cumpere și alte parcele de teren, deși trebuie să se împrumute de la bănci, cu dobânzi foarte mari", povestește inginerul Mircea Măgureanu. 
Din păcate, spune el, băncile nu încurajează agricultura. În continuare dau cu mare greutate credite, punând numeroase condiții și luându-și măsuri asiguratorii în exces. Pe de altă parte, creditele acordate sunt foarte scumpe. 


"Agricultorii muncesc de foarte multe ori numai pentru bănci și pentru a plăti dările către stat", afirmă Mircea Măgureanu. 
Dar cea mai gravă problemă a agriculturii este criza forței de muncă. 


"Fermele duc lipsă de lucrători calificați, care să lucreze cu mașini, utilaje și echipamente agricole moderne. Satele s-au golit de forța de muncă aptă să se formeze pentru activitățile agricole, iar cei care au plecat nu vin înapoi. De ce? Din cauza fiscalității ridicate, aferentă salariilor. Dacă fermierii vor să dea salarii atractive, mare parte din bani se duc la stat. În plus, creditele scumpe îi împiedică pe fermieri să plătească lucrătorii mai bine. Adăugați la aceasta faptul că subvenția agricolă din țara noastră reprezintă doar un sfert din subvenția încasată de fermierii din statele dezvoltate. Toți acești factori fac să nu existe posibilitatea de a atrage forța de muncă în agricultură. Pentru a schimba ceva, ar trebui strunite taxele și dobânzile, mult prea împovărătoare pentru agricultură și pentru sectoarele productive, în general", a declarat Mircea Măgureanu. 
Vorbind despre activitatea firmei Novus, inginerul a precizat că aceasta se confruntă cu o cerere foarte mare de echipamente de irigații, atât din țară, cât și din străinătate. 


"Din Irak, am primit o solicitare de circa 4.000 de instalații de irigații - a dezvăluit Mircea Măgureanu. Pentru că unitatea noastră are o capacitate de producție redusă, am acceptat cererea parțial. Urmează să definitivăm contractul. Am primit vizita președintelui Camerei de Comerț Româno - Peruană, care și-a exprimat dorința realizării unei colaborări cu unitatea noastră, pentru a livra echipamente pentru irigații în Peru. După cum se știe, pe plan mondial se pune un accent tot mai mare pe două probleme esențiale: protecția mediului și securitatea alimentară. Populația planetei este în expansiune și are nevoie de tot mai multă hrană". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4448 secunde