Gheorghe Ciurea - o viață închinată comerțului constănțean

510
Gheorghe Ciurea - o viață închinată comerțului constănțean - gheorgheciurea-1430056968.jpg

Articole de la același autor

În celebrul roman "Pacientul englez", scriitorul Michael Ondaatje compară comerțul cu un râu. Figura de stil este cât se poate de potrivită pentru a caracteriza curgerea produselor și serviciilor dinspre producători spre cumpărători, între localități, țări și continente. În epoca modernă, toate așezările umane de pe glob au devenit porturi ale rețelei mondiale de râuri și canale comerciale, iar gradul lor de dezvoltare este direct proporțional cu debitul și lărgimea acestora.

Ce loc au comercianții în această metaforă? Este greu să li se găsească cea mai potrivită comparație. Dacă ai în vedere rolul lor în dinamica mărfurilor, în asigurarea curgerii neîntrerupte dinspre producători spre consumatori, poți să-i asemui cu pompele absorbant – refulante. Îi poți numi hidrotehnicieni, gândindu-te la noile șenale pe care le deschid, zilnic, pentru râurile de mărfuri. Sau poți să-i caracterizezi drept geniști, pentru că dinamitează zăgazurile ce stau în calea curgerii libere a râului ce dă viață, bunăstare și bogăție omenirii.

Economistul Gheorghe Ciurea este una dintre personalitățile de prim rang ale comerțului en-gros constănțean, pe care îl servește de aproape 40 de ani. Împreu-nă cu echipa sa, a făcut ca societatea Comat Constanța, fosta BJATM (Baza Județeană de Aprovizionare Tehnico Materială) până în 1990, să supraviețuiască tuturor schimbărilor și crizelor din ultimii 25 de ani.

În "imperiul" angrosiștilor din Constanța, care se întinde de la Halta Traian până la șoseaua Aurel Vlaicu, existau trei întreprinderi mari, înainte de 1990, care asigurau aprovizionarea unităților econo-mice din urbe: BJATM, Întreprinderea de Legume și Fructe (ILF) și Gostat.

Dintre ele n-a mai rămas decât BJATM, care s-a privatizat, transformându-se în COMAT Constanța. În schimb, ILF și Gostat au tras obloanele, activele lor (spații de depozitare și terenuri) fiind vândute bucată cu bucată. Noii proprietari le-au închiriat zecilor de angrosiști români și străini apăruți peste noapte.

A urmat invazia multinaționalelor, care, în ultimii 15 ani, au ridicat hiper și supermarket-uri de-a lungul șoselei Aurel Vlaicu. Criza economică din perioada 2009 - 2013 a făcut ca, în zonă, concurența să devină și mai sufocantă pentru angrosiștii români.

Compania Comat Constanța a reușit să facă față provocărilor, diversificându-și activitatea, adoptând metode comerciale moderne și dezvoltând o relație specială cu clienții săi.

În urma unei vizite efectuate, în 1997, la un târg al constructorilor din Canada, Gheorghe Ciurea a introdus conceptul de comerț "Casa COMAT". "Acesta înseamnă că livrăm tot ce este necesar ridicării unei construcții, pornind de la infrastructura de utilități și fundație, continuând cu zidurile, acoperișul, cu instalațiile interioare, tâmplăria și finisările, terminând cu dotările interioare. Metoda prezintă avantaje extraordinare pentru constructorul și beneficiarul clădirii, care nu mai sunt nevoiți să piardă timp și bani aler-gând după zeci de furnizori și întocmind sute de acte " - precizează Ciurea.

În ultimul deceniu, Comat Constanța a pus bazele a două parcuri de industrii și servicii: la Constanța și Medgidia. În locația din Constanța, la 1 august 2012, a fost inaugurată Stația de inspecție tehnică periodică și service auto Comat Service, investiție realizată cu fonduri europene. Un alt proiect european, aflat în pregătire vizează construcția unei hale de prelucrări metalice (fasonare și etriere a oțelului beton, tăierea și prelucrarea tablelor și profilelor metalice).

Trebuie remarcat faptul că, în ciuda concurenței dure a multinaționalelor, Comat Constanța a reușit să atragă noi clienți și să-i păstreze pe cei vechi. Cum? Manifestând încredere îi ei și creditân-du-i, punându-le la dispoziție servicii gratuite: transport, prelucrări, consultanță de specialitate.

Vârsta începe să își spună cuvântul. De curând, economistul Gherorghe Ciurea a predat conducerea operativă echipei manageriale mai tinere, rezervându-și funcția de administrator unic al Comat Constanța și președinte al consiliului de administrație al Comat Service.

Stimați cititori, cei 25 de ani de economie de piață mi-au întărit convingerea că cel mai greu lucru în viață este să vinzi. Poți fi as în producție, poți realiza cele mai performante bunuri, dar dacă nu reușești să le vinzi, totul e în zadar. De aceea am un mare respect pentru profesioniștii comerțului. Iar printre cei români, economistul Gheorghe Ciurea este un virtuoz, un artist. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5336 secunde