Gigantul îngrășămintelor de la noi își suspendă activitatea

382
Gigantul îngrășămintelor de la noi își suspendă activitatea - ptpaginadeprezentare-1702142521.jpg

Articole de la același autor

Cel mai important producător de îngrăşăminte folosite în industria românească, Azomureş, şi-a suspendat din nou activitatea. Fermierii resimt această decizie, cei mai mulţi fiind afectaţi în special de costurile care presupun achiziţia mărfurilor, care se poate face numai din port.


Combinatul Azomureş producea în jur de două milioane şi jumătate de tone de îngrăşăminte, din care, mai bine de jumătate ajungeau pe piaţa românească unde acopereau 50% din suprafeţele care se cultivă în ţara noastră.


Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: “Am oprit practic producţia de amoniac, amoniac pe care îl obţinem din gazul natural ca materie primă.


Combinatul a pornit producţia în luna octombrie, iar vreme de două luni a funcţionat la capacitate maximă. Doar că, în momentul de faţă, industria din Mureş nu poate beneficia de un preţ corect la rezervele de gaz, asta deşi combinatul se află într-o regiune a ţării unde există suficiente rezerve. În momentul de faţă, preţul gazului natural este cu 40 % mai mult faţă de această perioadă. Din punct de vedere economic, această situație nu este acceptabilă și nu putem să funcționăm în pierdere”.


Azomureş trage un semnal de alarmă


Impactul este negativ nu numai pentru industria de îngrăşăminte locală, cât şi pentru agricultură.


Botezat Aurelian, fermier Brâncovenești - județul Mureș: “Nu e un lucru bun. Noi, ca sa acoperim suprafaţa asta, mai ales în centru, ne costă foarte mult logistica să aducem marfa numai din port, adică înseamna 100,150 de lei pe tonă, 30 de euro, costuri care sunt în plus”.


Azomureş trage un semnal de alarmă şi susţine că, în lipsa unui ajutor din partea statului, agricultura şi industria românească ar putea fi afectate în curând de o criză.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2695 secunde