Guvernatorul BNR Mugur Isărescu atacă dur Guvernul: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR

178
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu atacă dur Guvernul: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR - isarescu-1549885923.jpg

Articole recomandate

Banca Națională a României (BNR) a fost ținta unor atacuri "jalnice" în ultima perioadă, iar acuzațiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condițiile în care "s-a sărit la gâtul BNR", a spus, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflației. Mugur Isărescu s-a dezlănțuit la adresa consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov. Isărescu a acuzat, în timpul unei conferințe de presă susținute la sediul BNR, că Darius Vâlcov prezintă informații trunchiate.

"În ultima vreme se promovează așa o idee că deciziile de politică monetară sunt unilaterale, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu "sunt scoase din pălărie". Dânșii au avut un fel de frustrare, m-au întrebat "Domnule guvernator, noi pentru cine lucrăm?" și le-am spus pentru România. (...) Păi uitați că cineva ne face că suntem lipsiți de patroitism. (...) Se vorbește de credite în lei pentru societăți. Se caută ca ele să fie ieftinite. Înțeleg că mâine vom căuta să lămurim acest lucru la Parlament. Ciferele nu sunt câtuși de puțin cele prezentate în public de o anumită parte. Consilierul pe probleme economice al premierului ne creează probleme de credibilitate, mai ales că ia două cifre și le prezintă cum dorește. Dacă faci o discuție că avem rata de politică monetară este de 2,5%, în condițiile în care și în SUA este la fel și încurci lucrurile și cifrele, sigur, publicul se emoționează. Deocamdată, lucrurile stau bine în România, dar asta nu înseamnă să tot zgâlțâim vaporul acesta. Avem anticipații stabile și vrem să le zgâlțâim. Să nu ne batem joc de inflație. S-a coborât cu o dobândă de 2,5%. În toamna acestui an a persistat la adresa mea o întrebare: cum de ați reușit. S-au folosit mai multe instrumente și constatăm că nu le place încrederea în Banca Națională", a declarat Mugur Isărescu.

"Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc și ies în presa cu acuzatii. (...) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR", a spus Isărescu.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare și afectează stabilitatea macroeconomică a României.

"Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipațiile inflaționiste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate", a spus Isărescu.

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR și de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susținut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, și a cerut guvernatorului Mugur Isărescu și șefului Consiliului Concureței, Bogdan Chirițoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

sursa: www.romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9594 secunde