Guvernul a renunțat la taxa pe lăcomie

238
Guvernul a renunțat la taxa pe lăcomie - guvernularenuntatlataxapelacomie-1553875815.jpg

Articole de la același autor

În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu Banca Națională a României și cu Asociația Română a Băncilor, Guvernul a modificat ordonanțele de urgență nr. 114/2018, nr. 50/2010 și nr. 52/2016). Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare.

În cazul taxei anuale pe activele financiare datorată de instituțiile bancare, a fost ajustat mecanismul de calculare prin: restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare, în funcție de cota de piață a fiecărei bănci, reducerea până la zero a taxei, în funcție de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental (societăților nefinanciare și gospodăriilor populației) și ajustarea dobânzilor la depozite și la credite.

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară, cu regularizare anuală, prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active, calculată la nivelul primului semestru, este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.834 secunde