Guvernul pregătește terenul pentru concedierile colective

711
Guvernul pregătește terenul pentru concedierile colective - someri-1363372457.jpg
Guvernul Ponta pregătește terenul pentru valurile de concedieri colective din sectorul de stat. Executivul afirmă că are în vedere, în special, companiile miniere și energetice care înregistrează pierderi, dar măsura ar putea fi extinsă și în alte domenii. În zilele noastre, unitățile de stat profitabile sunt… excepția. Regula o reprezintă ineficiența economică. 

Mai toate entitățile au nevoie de restructurare, reorganizare și mo-dernizare. Firesc ar fi ca începutul să se facă prin profesionalizarea și depolitizarea managementului. Din păcate, asistăm la procesul invers, de degradare continuă a nivelului managerial, de aservire a sa față de interesele politice de moment.

De-a lungul timpului, toate guvernele au înțeles prin restructurare și reorganizare un singur lucru: restrângerea activităților și închiderea locurilor de muncă. Doar la atâta s-au priceput. Niciun guvern post-decembrist n-a construit sau dezvoltat ceva.

Pentru valurile de disponibilizări ce vor urma, Cabinetul Ponta pregătește așa zisele măsuri de protecție socială: salarii compensatorii, ajutoare. Înainte vreme, sindicatele susțineau că ele reprezintă "mita" pe care guvernele o plătesc pentru

a-și asigura pacea socială. Astăzi, organizațiile profesionale negociază un nivel cât mai mare al "mitei".

Pe site-ul Ministerului Economiei a fost publicat proiectul OUG privind aplicarea, în perioada 2013 - 2018, a măsurilor instituite prin OUG nr. 116/2006 privind protecția socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării și reor-ganizării unor entități ale statului.

Sunt vizate: societățile naționale, regiile autonome, companiile națio-nale și societățile comerciale cu capital majoritar de stat, precum și societățile comerciale și regiile autonome subordonate autorităților administrației publice locale.

Cine anume și câți salariați vor fi disponibilizați în condițiile acestei OUG, urmează a se stabili prin hotărâre de guvern, la propunerea ministerelor și în baza progra-me de restructurare sau reorganizare.

Pot beneficia de măsurile de protecție socială numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată cu operatorii economici cu cel puțin 36 luni înainte de data concedierii.

De asemenea, vor beneficia și cele care au fost preluate prin protocol de alți operatori economici ai statului.

Conform proiectului de act nor-mativ, persoanele care îndeplinesc condițiile privind pensia pentru limită de vârstă și stagiul complet de cotizare nu beneficiază de măsurile de protecție socială. Nu vor putea beneficia nici persoanele care au mai primit plăți compensatorii ca urmare a unui plan de concediere colectivă.

Persoanele concediate primesc următoarele drepturi:

- indemnizație de șomaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare;

- venit lunar de completare;

- plăți compensatorii acordate în baza prevederilor contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăți.

Un capitol aparte al actului normativ este dedicat venitului lunar de completare. Acesta se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferen-țiat, în funcție de vechimea în muncă a persoanelor concediate, după cum urmează:

- 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 și 10 ani;

- 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 și 15 ani;

- 22 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani;

- 24 de luni, pentru salariații care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

După expirarea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, persoa-nele concediate beneficiază, până la încheierea perioadei prevăzute mai sus, de venitul lunar de completare.

Nu beneficiază de venit lunar de completare persoanele care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru stabilirea indemnizației de șomaj.

Persoanele care se reîncadrează în muncă beneficiază de venit lunar de completare în anumite situații, prevăzute în proiectul de act normativ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.7247 secunde