Guvernul vrea să instituie măsuri de austeritate pentru 2019

905
Guvernul vrea să instituie măsuri de austeritate pentru 2019 - guvernulinstituiemasurideausteri-1544030479.jpg

Articole de la același autor

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și, începând cu 1 septembrie 2019, se majorează la 1.265 lei. Tot de la 1 septembrie 2019 va fi majorată indemnizația socială pentru pensionari, la 704 lei.

Pentru personalul plătit din fonduri publice, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar, indemnizația brută de încadrare, solda lunară se menține, în 2019, la cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018.

În anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale se vor compensa numai cu timp liber.

În anul 2019, instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului bilete de valoare, premii, indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice. Prin excepție, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Prevederile se aplică și instituțiilor publice locale.

În anul 2019 se mențin în plată la nivelul cuvenit pentru luna decembrie 2018 următoarele drepturi - indemnizațiile acordate persoanelor persecutate din motive politice, invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, artiștilor interpreți sau executanți, academicienilor, revoluționarilor și ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor.

În anul 2019 nu se acordă ajutoarele sau indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Prevederile nu se aplică în situația încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

În anul 2019, instituțiilor și autorităților publice, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, și mobilier. Asigurarea lor se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0518 secunde