Hotelierii nu scapă de impozitul forfetar

220
Hotelierii nu scapă de impozitul forfetar - mamaia2-1358281380.jpg
Indiferent ce ar face, agenții economici din turism - zonă cu risc major de evaziune fiscală - nu scapă de impozitul forfetar. 

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri și turism, este decisă să-i pună la plată. Deja, a avut o primă întâlnire cu membrii Colegiului Managerial al Consiliului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în care au fost analizate mai multe teme:

- principalele zece priorități pentru mediul de afaceri și sectorul IMM-urilor, în 2013;

- propunerile CNIPMMIR privind legea IMM-urilor;

- impozitul forfetar.

S-a convenit ca săptămâna viitoare, ministrul să primească propunerile referitoare la:

- îmbunătățirea controlului în domeniul turismului pentru eliminarea evaziunii fiscale;

- creșterea vitezei de soluționare a litigiilor comerciale;

- proiecte pentru accesarea de fonduri europene în vederea evitării dezangajării acestor plăți;

- proiecte de reglementari fisca-le. 

Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR, a declarat într-o conferință de presă că la stabilirea impozitului forfetar se va ține cont de criterii precum: amplasarea afacerii, vadul comercial și indicele de sezonalitate. Impozitul va reprezenta o cotă procentuală dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu de activitate.

Dacă aceste criterii rămân bătute în cuie, ne putem aștepta ca - la același indice de sezonalitate - hotelierilor, unităților de alimentație publică și celorlalți prestatori de servicii turistice din Mamaia să li se perceapă un impozit forfetar mai mare decât celor din partea de sud a litoralului, din cauza diferenței de grad de ocupare. 

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, pe vremea când era comisar șef al Gărzii Financiare - secția Constanța, este un susținător înfocat a introducerii impozitului forfetar în turism și alimentația publică. 

În sprijinul acestei soluții el aducea, ca argument, un studiu realizat în 2010, de Garda Financiară Constanța în colaborare cu Direcția Generală a Finanțelor Publice, pe un eșantion de peste 2.000 de operatori economici din stațiunile de pe litoral. Din analiză a reieșit că cei mai mulți dintre agenții economici înregistrau pierderi sau un profit foarte mic, printre ei fiind hotelieri renumiți. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
Stire din Diverse : Chișinău, fratele nostru de peste Prut
Pagina a fost generata in 0.4579 secunde