Hotelierii vor fi obligați să înregistreze turiștii într-un sistem informatic național

248
Hotelierii vor fi obligați să înregistreze turiștii într-un sistem informatic național - hotelierii-1438870795.jpg

Articole de la același autor

· Poliția va fi informată unde își petrec cetățenii români și străini vacanțele

Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre a guvernului pentru aprobarea implementării sistemului informatic integrat de evidență a turiștilor și a normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare.

Cu ajutorul aplicației informatice se realizează evidența turiștilor cazați în structurile de primire turistice clasificate de Autoritatea Națională pentru Turism și se generează datele statistice nece-sare realizării strategiilor și programelor din domeniul turismului.

Actul normativ prevede obligativitatea operatorilor economici care dețin structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare ca, în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a hotărârii, să asigure înscrierea structurii de primire turistică în sistemul integrat de evidență a turiștilor.

După conectarea la sistem, unitățile turistice au obligația să efectueze înregistrarea turiștilor. Raportarea numărului de turiști se va face zilnic. Datele colectate în cadrul sistemului vor fi utilizate de către Autoritatea Națională pentru Turism și de către Ministerul Afacerilor Interne.

Autoritatea Națională pentru Turism va avea acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziție Institutului Național de Statistică în sco-pul realizării cercetărilor statistice. Ministerul Afacerilor Interne va avea ac-ces la datele personale ale turiștilor.

Gestionarea și auditarea sistemului vor fi efectuate de către Serviciul de Tele-comunicații Speciale.

Nerespectarea prevederilor acestui act normativ va fi sancționată cu amenzi de la 5.000 de lei până la 20.000 de lei. Contravențiile se constată și amenzile se aplică de reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Turism, precum și de polițiștii din cadrul Poliției Române.

În cazul repetării uneia din contravenții în decursul a 6 luni de la aplicarea ultimei sancțiuni, reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Turism, pe lângă sancțiunea amenzii contraven-ționale, vor retrage certificatul de clasi-ficare al structurii de primire turistice res-pective.

Inițiatorul proiectului de act normativ susține că acesta are drept scop reali-zarea unei evidențe, în timp real, a numărului de turiști cazați în structurile de primire clasificate și, totodată dimi-nuarea și eliminarea evaziunii fiscale determinate de neraportarea reală a numărului de turiști cazați.

Dacă așa stau lucrurile, de ce nu a fost inclusă și Agenția Națională de Administrare Fiscală printre utilizatorii sistemului, aceasta fiind singura instituție cu atribuții directe în combaterea eva-ziunii fiscale? Pe de altă parte, inițiatorul nu explică de ce Ministerul Afacerilor Interne trebuie să aibă acces la datele personale ale tuturor turiștilor, în timp real. Oare se pornește de la prezumția că orice turist este un posibil infractor sau se dorește, din cine știe ce motive obscure, a se supraveghea deplasarea prin țară a fiecărui cetățean român sau străin? Nu ar fi mai corect ca Ministerul de Interne să organizeze un sistem de monitorizare informatică a cerșetorilor, oamenilor străzii și infractorilor care mișună prin stațiunile turistice?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3158 secunde