Iată care sunt perspectivele agriculturii ecologice în România
154
Articole de la același autor
Nu-i minciună! Pescarii de la Marea Neagră și Dunăre au capturat peste 3.179 tone de pește
25 Iunie 2022
Peste 400 de hectare de terenuri agricole, scoase la vânzare într-o singură zi, în județul Constanța
30 Mai 2022
Epavele ferry-boat-urilor "Mangalia" și "Eforie" au păgubit "CFR Marfă" de 41,734 milioane de lei
23 Iunie 2022
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu reprezentanți la nivel înalt ai DG AGRI, au avut un schimb de opinii privind Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Evenimentul s-a înscris în acțiunile Comisiei Europene de a asigura asistență statelor membre în dezvoltarea sectorului ecologic. România este primul stat membru care s-a bucurat de prezența oficialilor europeni care au apreciat deschiderea MADR și promptitudinea organizării întâlnirii.
Punctul de plecare al dezbaterii a fost Pactul verde european cu cele două strategii „De la fermă la consumator” și strategia în domeniul biodiversității, potrivit cărora cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie să fie destinate agriculturii ecologice până în 2030. Reprezentanții Comisiei Europene le-au vorbit fermierilor români despre contribuția pe care turismul o poate aduce agriculturii ecologice, prezentând totodată principalii factori care conduc la sporirea cererii de produse ecologice: educația copiilor cu privire la diete sănătoase, creșterea conștientizării populației prin campanii de informare asupra unei alimentații echilibrate, disponibilitatea și accesibilitatea produselor la raft.
În ziua a doua a evenimentului au avut loc discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale despre rolul lor în promovarea produselor organice, asigurarea accesului produselor fermierilor în supermarketuri, dezvoltarea de proiecte pilot pentru facilitarea prezenței fermierilor dedicați agriculturii organice. Sectorul de retail și-a manifestat deschiderea către noi parteneriate încheiate cu producători locali, fapt ce ar conduce la scurtarea lanțurilor de aprovizionare, precum și la dezvoltarea comunităților locale.
De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au discutat si cu organismele de control și autoritățile competente și au susținut necesitatea creșterii încrederii consumatorilor în produsele ecologice prin întărirea sistemului de control al acestora.
Participanții la eveniment au susținut ideea unei colaborări mai strânse între autorități, asociațiile de fermieri, organisme de control și reprezentanții marilor rețele comerciale pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului.
Punctul de plecare al dezbaterii a fost Pactul verde european cu cele două strategii „De la fermă la consumator” și strategia în domeniul biodiversității, potrivit cărora cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie să fie destinate agriculturii ecologice până în 2030. Reprezentanții Comisiei Europene le-au vorbit fermierilor români despre contribuția pe care turismul o poate aduce agriculturii ecologice, prezentând totodată principalii factori care conduc la sporirea cererii de produse ecologice: educația copiilor cu privire la diete sănătoase, creșterea conștientizării populației prin campanii de informare asupra unei alimentații echilibrate, disponibilitatea și accesibilitatea produselor la raft.
În ziua a doua a evenimentului au avut loc discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale despre rolul lor în promovarea produselor organice, asigurarea accesului produselor fermierilor în supermarketuri, dezvoltarea de proiecte pilot pentru facilitarea prezenței fermierilor dedicați agriculturii organice. Sectorul de retail și-a manifestat deschiderea către noi parteneriate încheiate cu producători locali, fapt ce ar conduce la scurtarea lanțurilor de aprovizionare, precum și la dezvoltarea comunităților locale.
De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au discutat si cu organismele de control și autoritățile competente și au susținut necesitatea creșterii încrederii consumatorilor în produsele ecologice prin întărirea sistemului de control al acestora.
Participanții la eveniment au susținut ideea unei colaborări mai strânse între autorități, asociațiile de fermieri, organisme de control și reprezentanții marilor rețele comerciale pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 21 Februarie 2022
Marţi, 20 Iulie 2021
Marţi, 30 Martie 2021
Joi, 25 Iunie 2020
Sâmbătă, 10 August 2019
Miercuri, 16 Octombrie 2013
Joi, 10 Octombrie 2013
Miercuri, 30 Ianuarie 2013