Iată ce vor constănțenii să facă cu 31 milioane de euro

412
Iată ce vor constănțenii să facă cu 31 milioane de euro - 227072fb02401b7a0262487b1bdd2b02.jpg
Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Constanța a primit, în luna martie, 19 cereri de finanțare conforme aferente măsurilor ce privesc "Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere" și "Încurajarea activităților turistice" din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Valoarea totală eligibilă a acestor proiecte este de nu mai puțin de 30 milioane de euro, în primul caz, respectiv 1 milion de euro, pe măsura destinată încurajării turismului.
Iată și ce vor constănțenii să facă cu acești bani. 9 dintre ei au depus tot atâtea proiecte pentru modernizarea silozurilor de cereale, 3 pentru depozite de legume și unul pentru ambalarea și proce-sarea cartofilor. Tot în cadrul aces-tei măsuri de finanțare, "Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere", constănțenii au depus câte un proiect și pentru procesarea cărnii, a laptelui și pentru o cramă.
Referitor la "Încurajarea activităților turistice", pentru aceasta au fost depuse 3 proiecte, pentru pen-siuni turistice din zona Adamclisi, din sudul litoralului și de pe malul Dunării.
Ambele sesiuni de depunere a cererilor de finanțare au fost extrem de așteptate la nivelul tuturor județelor. Pentru "Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere" au fost depuse 328 de proiecte conforme în valoare de peste 593 de milioane de euro. Așadar, suma disponibilă pentru această măsură de finanțare, respectiv 130 de milioane de euro, a fost depășită de peste patru ori. În cazul acestei măsuri de finanțare, majoritatea proiectelor de la nivel național au fost depuse pentru procesarea cărnii, modernizarea depozitelor de cereale sau procesarea laptelui.
De cealaltă parte, beneficiarii măsurii "Încurajarea activităților turistice" au depus 297 de proiecte a căror valoare depășește 61,8 milioane de euro. Cele mai multe proiecte depuse pentru această măsură de finanțare au vizat infrastructura de primire turistică dar și centrele de informare și amenajarea de marcaje turistice.
Reprezentanții Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) au ținut să sublinieze, pentru eliminarea pe viitor a situațiilor neplăcute, faptul că finanțarea unui proiect depus în cadrul celor două măsuri derulate prin PNDR este restricționată în primul rând pentru grupurile și organizațiile de producători din domeniul legume și fructe, cu excepția celor din domeniul comercializării cartofilor. De asemenea, nu pot accesa fonduri nerambursabile nici beneficiarii înregistrați în lista debitorilor pentru programul SAPARD și pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, până la achitarea integrală a datoriilor, precum nici beneficiarii care se află în situații litigioase cu APDRP, până la finalizarea litigiului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8201 secunde