IMM-urile furnizează cele mai multe produse și locuri de muncă ecologice

414
IMM-urile furnizează cele mai multe produse și locuri de muncă ecologice - locmuncaecologic-1334001695.jpg

Conform unei anchete Eurobarometru, recent publicate, 37% dintre IMM-urile din UE au cel puțin un loc de muncă ecologic, cu normă întreagă sau parțială.

Birocrația frânează ecologia
Majoritatea locurilor de muncă ecologice sunt create de IMM-uri, nicidecum de întreprinderile mari. La începutul acestui an, 1 din 8 angajați ai unei întreprinderi mici sau mijlocii avea un loc de muncă ecologic, ceea ce reprezintă aproape 13% din locurile de muncă din IMM-uri (spre deosebire de întreprinderile mari, unde proporția este de numai 1 la 33 de locuri de muncă, respectiv de 3% din totalul locurilor de muncă). Se estimează că locurile de muncă ecologice din IMM-uri vor cunoaște o creștere foarte dinamică, la o rată de 35%, în următorii 2 ani.
Birocrația este considerată unul dintre obstacole în calea "înverzirii" locurilor de muncă. 20% dintre IMM-uri declară că investițiile ecologice ar fi cu mult ușurate dacă procedurile administrative și juridice transfrontaliere nu ar fi atât de complexe.
Trei din cinci (61%) IMM-uri care vând produse sau servicii ecologice sunt active pe piețele ecologice de cel puțin trei ani, comparativ cu doar 52% în SUA. Produsele și serviciile ecologice cele mai vândute de către IMM-urile din UE sunt produsele alimentare și băuturile (25%). De asemenea, utilajele și echipamentele electronice și mecanice (23%).

De la era informatică la economia "verde"
Omenirea se află în fața unei noi cotituri. Nu a reușit încă să depă-șească stadiul mașinismului, al industrializării, societatea bazată pe servicii și informatică nu a prins rădăcini prea adânci și, iată, se vorbește de o nouă opțiune.
Viitorul este al economiei "verzi", al societății ecologice, al respec-tului față de natură. Producția de energie electrică și termică din surse regenerabile câștigă tot mai mult teren. Automobilul electric așteaptă semnalul de plecare în cursa de cucerire a lumii, iar motorul cu hidrogen se află pe bancul de probe. Casele "verzi", care conservă energia pe care o extrag din razele soarelui, din vânt sau din pământ, au început invazia planetei. Colectarea și reciclarea deșeurilor încep să devină afaceri profitabile și onorabile.
Economia "verde" are nevoie de un alt tip de competențe, de meserii noi. Viitorul este al locurilor de muncă ecologice. Un loc de muncă este ecologic în măsura în care contribuie la tranziția către un model economic durabil, la economisirea de energie, la utilizarea de surse de energie regenerabile, precum și în măsura în care acesta conservă resursele naturale, protejează și conservă ecosistemele și diversitatea biologică, diminuează volumul de deșeuri și previne poluarea aerului.
Introducerea tehnologiilor "verzi" contribuie la transformarea vechilor locuri de muncă, din sectoarele tradiționale, care devin "ecologice". Astfel, industria de prelucrare a metalelor poate fi orientată spre producția de turbine eoliene, iar sectorul construcțiilor, spre cea de case "verzi". Cu cât vor fi mai multe fabrici de biciclete, cu atât va crește numărul locurilor de muncă ecologice.
Unele state membre ale Uniunii Europene au deja 12 ani de expe-riență în transformările ecologice. Alte state, precum Spania și Marea Britanie sunt la începutul procesului de transformare. Belgia și Marea Britanie au creat astfel de locuri de muncă în sectorul construcțiilor, sporind volumul de renovări ecologice ale clădirilor.
În Germania, economia "verde" a asigurat peste 300.000 de noi locuri de muncă. Se estimează o creștere de 400.000 de locuri de muncă până în 2020.
Cazul României vine în sprijinul celor ce pledează pentru economia "verde". A fost de ajuns să se lanseze soluția de termoizolare a fațadelor locuințelor pentru ca ea să fie îmbrățișată de populație. În ultimii patru ani, sute de firme de construcții s-au salvat de la pieire grație acestor lucrări.
Trecerea la noul tip de economie, la noul tip de locuri de muncă, presupune competențe și cunoștințe noi. Sistemul de învățământ va fi obligat să se adapteze și să integreze ecologia în programele sale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2924 secunde