IMM-urile inovative constățene pot beneficia de sprijin gratuit pentru internaționalizarea afacerilor

406
IMM-urile inovative constățene pot beneficia de sprijin gratuit pentru internaționalizarea afacerilor - immurileinovativepotbeneficiades-1576012296.jpg

Articole de la același autor

Cea de-a patra ediție a Zilei porților deschise, organizată marți, 10 decembrie, de Centrul Enterprise Europe Network din cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a adus față în față firme din diferite sectoare ale economiei și reprezentanți ai presei constănțene. 


În deschiderea reuniunii, Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, a declarat: "De mai mulți ani, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța găzduiește nu numai Centrul din Constanța al Enterprise Europe Network, dar coordonează și activitatea tuturor centrelor din regiunile de nord-est și de sud-est ale României. Am rămas, practic, singura cameră de comerț care coordonează această rețea europeană din România. Ne pregătim pentru noul exercițiu financiar ce începe în 2021, cu finanțare europeană, în care se va pune un accent mult mai mare pe activitățile inovative și pe internaționalizarea afacerilor IMM-urilor. Principala noastră îngrijorare este că nu avem destule firme inovative, dornice de internaționalizarea afacerilor, pe care să le ajutăm".
 
Directorul general a rugat mass-media să sprijine CCINA în identificarea firmelor inovative, care doresc să fie sprijinite. 


Criza forței de muncă și inovația 
Referindu-se la evoluțiile de pe piața forței de muncă din România, Jugănaru a arătat că, în condițiile accentuării deficitului de lucrători calificați, salariile vor trebui să crească. Desigur, firmele care nu sunt inovative nu vor avea cum să achite salarii mai mari, dacă nu își restructurează activitatea. Afacerile bazate pe salarii mici și productivitate scăzută nu au viitor. Vor trebui reorganizate pentru a supraviețui. 


Vorbind despre pregătirea forței de muncă, directorul general al CCINA a spus: "Va trebui să facem eforturi deosebite să înmulțim numărul claselor de învățământ în sistem dual. Constanța a avut anul acesta o foarte mare «realizare»: a crescut numărul claselor de învățământ dual cu 600%, de la una la șase clase, adică foarte puțin. Avem mult de făcut pentru a ajunge la un număr de zeci de clase în județ. Acest lucru se va face convingându-i, în primul rând, pe agenții economici interesați să se implice". 


Jugănaru a reamintit paradoxul pe care îl trăiește România: în timp ce tot mai multe firme angajează forță de muncă străină, peste un milion de români cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani nu au lucrat niciodată. "Acești oameni ar trebui identificați și văzut de ce nu lucrează. Nu cumva primesc ajutoare din partea statului, astfel încât să se mulțumească cu puțin și să nu lucreze?", a spus directorul general al CCINA. 


Servicii pentru IMM-uri 
În cuvântul său, Irina Găitănaru, coordonatorul Centrului Enterprise Europe Network din cadrul CCINA, a arătat că în cei 11 ani de existență, rețeaua a jucat un rol important în suținerea IMM-urile care doresc să acționeze pe plan internațional. 
"Enterprise Europe Network este o inițiativă a Uniunii Europene finanțată prin programul COSME (2014-2020). Este, totodată, cea mai importantă și reprezentativă rețea europeană de centre care sprijină întreprinderile, organizațiile de afaceri și profesionale, agențiile de dezvoltare, institutele de cercetare științifică, parcurile tehnologice, clusterele și universitățile, ajutându-le să beneficieze de avantajele pieței unice europene pentru dezvoltarea propriilor afaceri, prin inovare și internaționalizare.


Enterprise Europe Network este un instrument cheie în strategia UE pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă, în structura ei fiind implicate aproape 600 de organizații din peste 60 de țări și peste 4.000 de specialiști", a spus Irina Găitănaru. 


Rețeaua prestează următoarele servicii pentru IMM-uri: 
- servicii privind parteneriatele internaționale (baze de date privind oportunitățile de afaceri și inovare - acces gratuit); 
- evenimente de brokeraj (organizarea întâlnirilor față în față dintre firme); 
- misiuni economice în străinătate; 
- servicii de consultanță privind legislația UE și standardele acesteia;
- servicii de cunoaștere a pieței; 
- servicii privind proprietatea industrială;
- servicii pentru accesul la finanțare și fonduri europene; 
- servicii de managementul inovării; 
- servicii de transfer tehnologic. 
Firmele și oamenii de afaceri interesați pot obține mai multe informații de pe site-ul www.enterprise-europe-network.org. 


XXX 
În partea a doua a evenimentului, a avut loc seminarul "Îmbunătățirea relației contribuabil - autoritate în disputele fiscale", organizat în colaborare cu firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) - Centrul de Excelență în Litigii Fiscale. 
Silvia Bădescu a prezentat comunicarea "Instrumente de procedură fiscală la îndemâna contribuabililor pentru soluționarea litigiilor fiscale", iar Daniela Gramaticescu a vorbit despre "Reguli antiabuz și aranjamente artificiale - evoluții recente la nivel național și internațional". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0886 secunde