Ultima salvare a unei economii în criză de forță de muncă: învățământul profesional dual

780
Ultima salvare a unei economii în criză de forță de muncă: învățământul profesional dual - img0050-1560975898.jpg

Articole de la același autor

- Protocol de colaborare între CCINA și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România


Criza tot mai acută de lucrători calificați obligă agenții economici români să caute soluții. Prea multe posibilități nu au la îndemână. Desigur, pot importa lucrători din Vietnam, Pakistan, Sry Lanka, Filipine sau China, dar nu pentru orice meserie și nu se știe pentru cât timp. 


Cea mai bună metodă ar fi să recruteze tineri care au cel puțin opt clase și să-i pregătească prin sistemul profesional dual, care a început să se înfiripeze de câțiva ani în România. Organizat după modelul școlilor profesionale de dinainte de 1990, care erau patronate de întreprinderi, acesta ar putea atrage zeci și sute de mii de tineri în vârstă de până la 26 de ani, care doresc să învețe o meserie. 


Nu în ultimul rând, agenții economici trebuie să învețe să își permanentizeze lucrătorii. Asta presupune asigurarea unor condiții bune de muncă, a unui salariu stimulativ, a perspectivei de dezvoltare profesională, de promovare în carieră și crearea unui climat de muncă atractiv.


Primarii au absentat
Camerele de comerț din România se implică de câțiva ani nu doar în deschiderea pieței interne a muncii pentru lucrătorii străini, dar mai ales în susținerea și dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual. 


Ieri, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a organizat o întâlnire de lucru dedicată acestei forme de învățământ profesional în Dobrogea. La eveniment au luat parte: Ion Gabriel Bratu - președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, Zoia Bucovală – inspector școlar general, directori de școli, întreprinzători și manageri ai societăților interesate de învățământul dual, lideri de sindicat și ziariști. Deși au fost invitați să participe la această dezbatere de mare interes pentru comunitate, primarii din județul Constanța nu și-au trimis nici măcar reprezentanții. 
"Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România s-a înființat la finalul anului 2018, fiind în subordinea Guvernului și coordonarea primului ministru - a precizat Gabriel Bratu, în deschiderea reuniunii. Instituția a luat naștere ca răspuns la nevoia tot mai accentuată de forță de muncă din toate calificările, din toate regiunile țării."


Strategia de dezvoltate a acestei autorități vizează înființarea a opt birouri regionale, la nivelul regiunilor de dezvoltare, în cadrul cărora camerele de comerț vor asigura interfața cu agenții economici. Recent a fost semnat un protocol cu Camera de Comerț și Industrie a României, urmând să se încheie protocoale similare cu camere de comerț din cele opt regiuni, cel cu Camera de Comerț Argeș fiind deja parafat. De asemenea, Autoritatea a încheiat parteneriate cu toate inspectoratele școlare județene. 


Avantaje pentru tineri
"Din datele pe care le avem, necesarul forței de muncă este extrem de mare. Din discuțiile avute cu operatorii din industria ospitalității (turism, hoteluri, restaurante) rezultă un deficit de 100.000 de muncitori calificați. În județul Dâmbovița, societatea Artic Găești are nevoie de 5.000 de muncitori și practic nu există domeniu de activitate, unde să nu se reclame lipsa forței de muncă!", a spus Gabriel Bratu. 
El a declarat că avantajele acestui sistem de învățământ profesional constau în faptul că: 
- operatorul economic intervine în procesul de formare, de la selecția elevilor până la certificarea lor; 
- numărul de ore de practică este aproape de trei ori mai mare decât în școala profesională clasică (practica reprezintă 20% din numărul total de ore în primul an, 60% în anul doi, 72% în anul trei); 
- elevii beneficiază de sprijin material pe timpul școlii (bursa profesională lunară de 200 de lei, din partea statului, plus o bursă de cel puțin 200 de lei din partea operatorul economic); 
- tinerii au loc de muncă asigurat la absolvirea școlii. 


Președintele agenției a subliniat faptul că, la nivel național, aproape 1.000 de operatori economici susțin formarea profesională în sistem dual.
"Cea mai mare dificultate este aceea de a convinge părinții și tutorii tinerilor că învățământul profesional în sistem dual este o bună cale de urma în viață", a declarat Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA. 
El a subliniat faptul că agenții economici au unele rețineri în a susține financiar acest sistem întrucât nu au garanția că, după terminarea școlii, tinerii se vor angaja și vor rămâne în întreprindere cel puțin trei ani. 


Învățământul profesional dual constănțean
Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Constanța, rețeaua de învățământ școlar profesional dual din județul Constanța cuprinde 34 de unități (din care 20 în mediul urban și 14 în mediul rural), cu 114 clase, 2.480 de elevi și 27 de calificări profesionale.


Dacă în anul școlar 2018 – 2019 au participat 130 de operatori economici la susținerea învățământului profesional dual, numărul lor a crescut la 150 pentru anul 2019 – 2020. Printre meseriile propuse pentru noul an se numără: vânzător în comerț, mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto, ospătar, lucrător hotelier, brutar - patiser și bucătar. 


În cadrul reuniunii, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România și directorul general al CCINA au semnat protocolul pentru înființarea biroului regional.


Discuțiile ce au urmat au punctat o serie de aspecte privind organizarea acestei forme de învățământ și a activității de orientare profesională. S-a subliniat necesitatea unei deschideri mai mari din partea agențiilor economici care vor să atragă forța de muncă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6368 secunde