IMM-urile pot obliga statul să vândă fabrici, magazine și hoteluri fără licitație, în leasing imobiliar

290
IMM-urile pot obliga statul să vândă fabrici, magazine și hoteluri fără licitație, în leasing imobiliar - atelier-1333036717.jpg
Regiile autonome, societățile și companiile naționale, precum și societățile comerciale cu capital majoritar de stat dețin numeroase active disponibile: unități și subunități de producție, secții, spații comerciale, spații de cazare și alte bunuri de același gen.

Multe dintre ele sunt neutilizate de ani de zile. Altele sunt în conservare. Toate aceste active sunt un balast: se degradează cu fiecare zi și încarcă cheltuielile.

De ce nu își fac unitățile statului curățenie în ogradă? Sunt multe de comentat în această privință. Cert este că IMM-urile le pot obliga să vândă activele disponibile fără licitație.

Actul normativ pe care se pot bizui este Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. La articolul 12 (1) b, aceasta precizează următoarele: "activele disponibile utilizate de întreprinderile mici și mijlocii în baza contractului de închiriere, a contractului de locație de gestiune sau a contractului de asociere în participațiune, încheiate cu regiile autonome, societățile/companiile naționale, precum și cu societățile comerciale cu capital majoritar de stat vor fi vândute, la solicitarea locatarului sau asociatului, la prețul negociat, stabilit pe baza raportului de evaluare întocmit de un expert acceptat de părți, după deducerea investițiilor efectuate în activ de către locatar/asociat. În cazul contractelor de locație de gestiune și asociere în participațiune, asociatul/locatarul, întreprindere mică sau mijlocie, poate solicita și încheierea unui contract de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, în aceleași condiții; (…) contractul de închiriere, la solicitarea locatarului, va fi transformat în contract de leasing cu clauză irevocabilă de vânzare la prețul negociat, stabilit pe baza raportului de evaluare întocmit de un expert acceptat de părți".

Articolul 13 precizează că prin active se înțelege: "unități de producție, subunități, secții, spații comerciale, spații de cazare ori alte bunuri de același gen din patrimoniul unei regii autonome, societăți/companii naționale, precum și al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, ce pot fi organizate să funcționeze independent."

Sunt considerate disponibile activele care îndeplinesc oricare dintre următoarele condiții:

a) nu sunt utilizate de către cei ce le dețin pentru o perioadă de cel puțin 3 luni;

b) se află în conservare pentru o perioadă mai mare de un an;

c) sunt închise operațional.

În concluzie, dacă au pus ochii pe activele nefolosite de entitățile economice ale statului, IMM-urile trebuie să le închirieze și apoi să solicite vânzarea lor la prețul stabilit de un evaluator, inclusiv prin leasing imobiliar. Dacă proprietarul nu vrea să respecte legea, poate fi obligat prin intermediul justiției. Există astfel de precedente, cel mai recent fiind cazul companiei "Oil Terminal".

Atenție, proprietarul nu este obligat să vândă odată cu activul și terenul de sub el!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6112 secunde