Impozitul pe venitul microîntreprinderilor, majorat de la 3% la 16%

3557
Impozitul pe venitul microîntreprinderilor, majorat de la 3% la 16% - 6736e5c695862a09a624bd125dbb023a.jpg
Vești proaste pentru microîntreprinderi – de la 1 ianuarie 2010 vor plăti un impozit pe profit sau venit de 16%, întrucât impozitul redus, de 3%, expiră la 31 decembrie 2009.

Potrivit Codului fiscal pe 2010, publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), "cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este de 2% în 2007, 2,5% în 2008 și 3% în 2009\\\". Astfel, cota redusă de impozitare va dispărea, întrucât nu este cuprinsă în ordonanța de modificare a Codului fiscal, care a fost adoptată și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.
În aceste condiții, statutul de microîntreprindere nu mai aduce niciun avantaj. Pentru a se încadra în această categorie, firmele trebuie să aibă venituri de cel mult 100.000 euro/an fiscal, din care minimum 50% trebuie să provină din alte activități decât consultanță și management. De asemenea, firmele nu trebuie să aibă mai mult de nouă angajați.
La începutul anului, în România existau peste 400.000 de microîntreprinderi, care plăteau impozit redus, însă numărul lor a scăzut brusc, după introducerea impozitului minim.
De altfel, și "forfetarul" rămâne în vigoare, potrivit noului Cod fiscal, lucru care a provocat reacții în mediul de afaceri constănțean.
"Dacă ar intra în vigoare scutirea de la plata impozitului pe venitul reinvestit, inclusiv pentru microîntreprinderi, s-ar diminua considerabil inconvenientul eliminării impozitului redus. Este extrem de important să încurajăm investițiile, în această perioadă de criză economică și financiară", a declarat, pentru Cuget Liber, Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța.
CCINA cere viitorului guvern să anuleze așa-zisul impozit forfetar, cel puțin forma curentă, care prevede că firmele trebuie să plătească, indiferent dacă au sau nu profit.
"Eliminarea impozitului minim va duce la resuscitarea unui număr mare de microîntreprinderi, care și-au suspendat activitatea în acest an, în principal din acest motiv", mai spune Jugănaru.
El consideră că dacă Parlamentul ar lucra, ar putea dezbate urgent ordonanța privind modificarea Codului fiscal, pentru a aproba prelungirea aplicării impozitului redus, de 3%, și în 2010.
"Dacă nu se ia o decizie, microîntreprinderile nu vor mai avea nicio facilitate, deci vor fi descurajați cei care vor să înființeze noi firme. Avem nevoie cât mai repede de un guvern legitim, care să lucreze. Și de un parlament", consideră directorul general al Camerei constănțene de Comerț.
v v v
Potrivit regimului fiscal al microîntreprinderilor, din baza impozabilă se scad: veniturile din variația stocurilor, veniturile din producția de imobilizări corporale și necorporale, veniturile din exploatare, reprezentând cotă parte a subvențiilor guvernamentale și a altor resurse pentru finanțarea investițiilor, și veniturile din provizioane.
De asemenea, se scad veniturile rezultate din anularea datoriilor și a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost deductibile la calculul profitului impozabil. Totodată, se mai scad veniturile din despăgubiri de la societățile de asigurare, pentru pagubele produse activelor corporale proprii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.0639 secunde