În 2010, UE finanțează fondurile de garantare și structurile de sprijin al afacerilor

271
În 2010, bugetul alocat de Uniunea Europeană Programului Operațional Sectorial (POS 2007 - 2013) este de 506,77 milioane euro. Banii pot fi accesați de IMM-urile, întreprinderile mari și autoritățile publice locale care vor să își extindă capacitatea de producție, să își modernizeze infrastructura, să se conecteze la internet și/sau alte servicii de telecomunicații și să achiziționeze calculatoare și software.
Programul este împărțit pe cinci axe, fiecare dintre ele cuprinzând mai multe scheme de finanțare, multe dintre ele făcându-și debutul în 2010.
Spre exemplu, pe axa prioritară nr.1, destinată finanțării IMM-urilor, anul următor aduce patru noi scheme: sprijin pentru dezvoltarea fondurilor de garantare, sprijin pentru înființarea de firme de capital de risc, dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes național și internațional și sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanțuri de furnizori și clustere de afaceri. UE nu a publicat încă valorile maxime ale finanțărilor nerambursabile care pot fi accesate în cadrul acestor scheme noi.
Vor fi menținute și scheme deja consacrate ale POS: sprijin pentru investiții mari, în valoare de 1.075.001 – 6.450.000 lei, sprijin pentru investiții mici, de până la 1.075.000 lei, sprijin pentru imple-mentarea standardelor internaționale și sprijin pentru accesul pe piețe noi și internaționalizare.
Și Programul Operațional Regional (POR) continuă în anul 2010, cu un buget de 523.721.883 euro. Din păcate, deprecierea leului a scumpit considerabil fondurile structurale, întrucât schemele din cadrul POR presupun contribuții proprii destul de mari ale beneficiarilor.
În aceste condiții, accesarea banilor europeni ar putea suferi, la fel ca și în 2009, când pe mai multe scheme ale POR nu a fost finanțat nici măcar un singur proiect.
Cele mai mari probleme au fost întâlnite pe axele dedicate IMM-urilor, care pur și simplu nu și-au permis să acceseze fondurile, din cauza contribuțiilor proprii de peste 50% din valoarea proiectelor și a timpului mare de așteptare, de peste patru luni. Pe fondul deprecierii continue a leului în fața euro, multe IMM-uri s-au trezit că bunurile pe care vroiau să cheltuiască 10.000 euro s-au scumpit de la 36.000 la 43.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7227 secunde