Încotro se îndreaptă agricultura românească? Răspunsul îl va da recensământul general agricol din 2021

253

Articole de la același autor

De la recensământul agricol din 2010, situația din această ramură de bază a economiei românești a suferit transformări semnificative. Suprafața agricolă utilizată de exploatațiile agricole și cea a terenurilor arabile a crescut. Procesul de concentrare a exploatațiilor agricole a continuat, iar ponderea agriculturii de subzistență s-a diminuat.

Parcul de mașini și tractoare a avut o evoluție semnificativă, iar forța de muncă ocupată în acest sector de activitate a suferit un proces de îmbătrânire. Pe de altă parte, productivitatea la hectar a crescut, iar producțiile record au propulsat România în topurile agricole ale Uniunii Europene.



Nivelul la care a ajuns agricultura națională face obiectul recensământului general agricol ce se va derula în perioada februarie - aprilie 2021. O astfel de acțiune de mare anvergură are loc o dată la zece ani. Menirea ei este aceea de a asigura informații complexe și date statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole. Pe baza lor vor fi fundamentate programele și politicile agricole naționale, cele de dezvoltare rurală. Ele vor servi, de asemenea, fundamentării politicii agricole comune a Uniunii Europene.

Recensământul general agricol va fi precedat de o etapă pregătitoare, de un recensământ de probă. În cadrul lui vor fi verificate, clarificate și îmbunătățite aspectele organizatorice și tehnice ale recensământului general. Va fi evaluată claritatea întrebărilor incluse în chestionar și vor fi testate procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

Colectarea datelor la recensământul agricol de probă este asigurată de reprezentații direcțiilor teritoriale de statistică, prin interviuri față în față, în perioada 12 - 23 octombrie 2020. Cercetarea se va face cu respectarea măsurilor de securitate sanitară. Eșantionul cuprinde circa 4.500 de exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, selectate aleatoriu din toată țara, după metode științifice.



Recensământul general agricol va evidenția schimbările intervenite din 2010 până în prezent, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce privește situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor care fac obiectul unor subvenții, a suprafețelor aflate sub restricții de mediu, a efectivelor de animale și adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală etc.

Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea politicii agricole comune a UE, care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global comunitar.

Ca țară cu cele mai multe, dar și cele mai mici exploatații agricole din UE, România deține 33% din numărul total de exploatații agricole al comunității europene. Acestea au o dimensiune medie de 3,6 ha pe exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul UE, de 16,6 ha pe exploatație.



Datele recensământului vor contribui la identificarea și aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale, care ar putea ajuta la elaborarea politicilor agricole, cum ar fi:

- Cine va mai face agricultură în viitor, având în vedere numărul redus de fermieri cu vârsta sub 40 de ani?

- Câte femei mai lucrează în agricultură?

- Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?

- Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?

- Cum influențează agricultura atât în mod pozitiv cât și negativ mediul?

- Cum se schimbă metodele de producție?

Mai mult, cu ajutorul recensământului vor fi măsurați un număr de indicatori statistici care arată impactul agriculturii asupra mediului. Ei vor fi utili în fundamentarea politicii agricole, a politicii de mediu, a așa-numitului acord verde.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4809 secunde