Info fiscalitate: Precizări privind plata impozitului pentru veniturile din contractele și convențiilor civile

252
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod civil, la data de 1 octombrie 2011, și urmare a modificărilor aduse Codului fiscal, începând cu 1 ianuarie 2012, precum și având în vedere problemele întâmpinate de către contribuabili cu privire la aplicarea art. 52 alin.(1) lit. b) și alin. (2) lit. a) din Codul fiscal cu referire la modalitatea de efectuare a plăților anticipate pentru veniturile din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța face următoarele precizări:
Ministerul Finanțelor Publice a emis Ordinul 247/2012 cu scopul de a distinge între veniturile pentru care plățile se efectuează prin reținere la sursă de către plătitorul de venit, potrivit art.52 alin.(2) lit. a) din Codul fiscal, de cele pentru care plățile se efectuează de către persoana fizică trimestrial, potrivit art.82 din Codul fiscal, ordin publicat în Monitorul Oficial al României nr.129 din 22 februarie 2012, Partea I.
Astfel, plătitorii de venituri care încheie contracte civile cu persoanele fizice care desfășoară activități independente fiind organizate ca PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și persoanele fizice care realizează venituri din profesii libere, individual sau într-o formă de asociere, nu vor avea obligația de a calcula, reține și vira impozitul reprezentând plata anticipată în contul anual datorat de beneficiarii de venit.
Aceste persoane fizice au obligația să efectueze în cursul anului plăți anticipate cu titlu de impozit, stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat în anul precedent, după caz, conform art.82 din Codul fiscal.
Plătitorii de astfel de venituri nu au obligații privind calculul, reținerea și virarea impozitului reprezentând plată anticipată în contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit.
Fac excepție veniturile plătite beneficiarilor în baza următoarelor tipuri de contracte:
- contracte de comision, mandat comercial și de consignație, calificate drept contracte civile după data de 1 octombrie 2011, precum și în cazul contractului de agent;
- contractele civile (considerând ca fiind altele decât cele în raport cu persoanele fizice care desfășoară activități independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și persoanele fizice care realizează venituri din profesii libere, individual sau într-o formă de asociere).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 2.9779 secunde