Guvernul a rectificat bugetul pe 2009

Instituțiile statului, obligate să taie 15,5 la sută din cheltuielile salariale

1308
Instituțiile statului, obligate să taie 15,5 la sută din cheltuielile salariale - 00efe3d30e8d51ae61fa5d5c96478a95.jpg
În ședința din 29 august, Guvernul Boc a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din 2009. La finalul reuniunii, ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea, a declarat că se anticipează o scădere mai mare a activității economice în 2009 față de estimările inițiale. La finele anului, produsul intern brut - PIB va fi de circa 497,3 miliarde de lei, mai mic cu 8,46% față de 2008. De asemenea, inflația va ajunge la 4,3%.
Se prognozează un deficit bugetar de 36,5 miliarde de lei (7,3% din PIB) față de 24,3 miliarde de lei (4,6% din PIB), cât a fost în varianta inițială. Veniturile bugetare preconizate se cifrează la 31,6% din PIB, respectiv 157,2 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare totale avute în vedere la noua rectificare se ridică la suma de 193,7 miliarde de lei, respectiv 38,9% din PIB.
Veniturile la bugetul general consolidat sunt mai mici cu 17,4 miliarde de lei decât estimările inițiale, din cauza unei contracții economice mai mari. Scăderea lor se înregistrează la trei componente importante: TVA - circa 4 miliarde lei; contribuțiile de asigurări sociale și șomaj - 5,29 miliarde; venituri nefiscale - circa 4,19 miliarde. Se anticipează și o scădere a fondurilor post-aderare, de 550 de milioane.
Guvernul a operat o ajustare în minus, cu 5,25 miliarde de lei (1,1% din PIB), a cheltuielilor la bugetul general consolidat. În schimb, la bugetul de stat rectificarea, aduce o majorare a cheltuielilor, de 5 miliarde de lei. De asemenea, au fost suplimentate: bugetul de pensii, cu 487 de milioane de lei, și bugetul asigurărilor de șomaj, cu 895 de milioane.
De la bugetul de stat vor fi alocați bani mai mulți pentru:
l investițiile publice, proiectele de infrastructură - 900 de milioane de lei (500 de milioane de lei pentru infrastructura rutieră - autostrăzi, drumuri naționale, drumuri expres; 400 de milioane pentru infrastructura drumurilor județene și pentru școli);
l majorarea plafonului de garantare cu 400 de milioane de euro, pentru asigurarea co-finanțării proiectelor care necesită atragerea fondurilor europene sau a proiectelor care sunt finanțate din fonduri externe rambursabile de la instituțiile financiare internaționale;
l sistemul integrat de securitate al frontierei de stat, în vederea intrării României în zona Schengen, în 2011 - 303 milioane de lei.
Tot de la buget vor fi alocate subvenții pentru reducerea blocajului economico – financiar. CFR Călători primește 365 de milioane de lei pentru plata datoriilor către agenții economici, în special către utilități.
Bugetele locale vor primi și ele 330 de milioane de lei pentru plata facturilor la utilități. La rândul lor, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare și Societatea Lignitului Oltenia vor beneficia de 218 milioane de lei pentru stingerea datoriilor.
O serie de instituții centrale sunt nevoite să-și reducă cheltuielile: Ministerul Dezvoltării, cu 347 de milioane de lei; Ministerul Educației, cu 154 de milioane de lei; Ministerul Finanțelor, cu 205 de milioane de lei; Ministerul Sănătății, cu 113 milioane de lei; Ministerul Mediului, cu 108 milioane de lei; Ministerul Tineretului și Sportului, cu 78 de milioane de lei; Secretariatul General al Guvernului, cu 66 de milioane de lei; Ministerul Comunicațiilor, cu 43 de milioane de lei; Ministerul Turismului, cu 30 de milioane de lei; alți ordonatori de credite, cu 151 de milioane de lei.
Guvernul a lăsat la latitudinea fiecărei instituții să ia măsurile de reducere a cheltuielilor cu salariile, în funcție de prevederile legii. Ele trebuie să-și ajusteze cheltuielile salariale cu circa 15,5% în medie pe lună.
Conducerile instituțiilor vor trebui să discute cu angajații și să stabilească soluțiile (concediu de odihnă, zile libere, o combinație de zile libere cu reducerea pro-gramului de lucru sau altele), a declarat Pogea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1548 secunde