Intenționezi să cumperi un teren agricol? Iată cum te poți trezi cu o amendă de câteva milioane de lei

579

Articole de la același autor

În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu noua lege privind vânzarea - cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, o lege așteptată, de altfel, de mulți, și care ar urma să intre în vigoare peste câteva luni. Aceasta le rezervă însă potențialilor cumpărători o surpriză nu tocmai plăcută. Noua lege prevede o amendă imensă în caz de nerespectare a unei anumite prevederi: 500.000 de lei/pe hectar, o sumă extrem de mare pentru o persoană fizică.

Mai exact, sancțiunea este prevăzută în proiectul de lege pentru cei care cumpără un hectar de teren agricol din extravilan și, apoi, doi ani consecutiv, nu cultivă nimic pe el sau îl folosesc în alte scopuri. Iată articolele din proiectul de lege: "Art. 14 (1)Terenurile agricole dobândite prin vânzare - cumpărare, în condițiile prezentei legi, trebuie să fie utilizate potrivit destinației categoriei de folosință înscrise în sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară. Art. 17. (5) Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) se sancționează cu amendă de 100.000 lei/ha. Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) timp de 2 ani consecutiv se sancționează cu de 5 ori cuantumul amenzii prevăzut în prezentul alineat (adică, cu 500.000 lei/ha)".

Iar dacă cel în cauză a cumpărat mai multe hectare, cum de altfel ar intenționa orice potențial cumpărător, și nu reușește să le cultive, poate ajunge să plătească o amendă de câteva milioane de lei.

Nici pentru vânzători nu este chiar simplu. Cine nu respectă întocmai absolut toate demersurile de publicitate și termenele stabilite de lege, sau vinde terenul la un preț mai mic ori în condiții mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare, se trezește cu tranzacția anulată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2602 secunde