Apelul mediului de afaceri către autorități

Interveniți urgent și masiv în economie, pentru a stopa dezastrul!

221
Interveniți urgent și masiv în economie, pentru a stopa dezastrul! - intervenitiurgentsimasivineconom-1586354825.jpg

Articole de la același autor

Câteva sute de antreprenori și manageri din cele mai diverse sectoare de activitate au adresat un memoriu Administrației Prezidențiale, Parlamentului și Guvernului României, prin care cer regândirea modului în care statul român trebuie să intervină pentru susținerea economiei afectate de actuala criză.



Semnatarii aduc argumente și lansează mai multe propuneri. În primul rând, spun ei, economia românească are nevoie de un sprijin de intervenție de până la 15% din PIB, respectiv 30 miliarde de euro, prin:

- injecții de bani cash și forme de garantare a creditării economiei, inclusiv pentru gospodăriile și persoanele afectate;

- mărirea semnificativă a investițiilor publice - peste nivelul inițial bugetat pentru 2020 - în infrastructura mare, în digitalizarea sistemului public, continuarea debirocratizării și dezvoltării de proiecte de e-guvernare, investiții care pot ajuta la repornirea economiei și crearea de locuri de muncă.

Semnatarii consideră că amânarea plății taxelor și a ratelor pentru persoane fizice și juridice este insuficientă. Ea poate ajuta temporar, dar nu va preveni colapsul multor companii.

Pentru a sprijini economia, statul ar trebui să se împrumute mai mult, se spune în memoriu. Se aduce ca argument faptul că datoria guvernamentală a României, la finele anului 2019, era de 35% din PIB, în timp ce media la nivelul UE era de 85% din PIB, unele țări având o datorie guvernamentală de 100% din PIB sau chiar mai mult.

În condițiile crizei, "am putea să ne îndatorăm mai mult decât alte țări, nemaifiind ținuți de deficitul bugetar de 3%, pe care nu îl mai poate respecta nicio țară din Uniunea Europeană și de limita maximă de datorie guvernamentală de 60% din PIB de care România este încă departe chiar și cu această intervenție propusă. Gradul mic procentual de îndatorare ar putea deveni un avantaj național în lupta cu recesiunea globală care urmează", susțin reprezentanții mediului de afaceri.

Ei atrag atenția că, dacă statul nu intervine masiv și rapid, "multe companii românești insuficient capitalizate nu vor putea supraviețui acestei crize. Ne putem aștepta la câteva sute de mii de companii românești, în special cele mici și medii, care vor fi închise în mod voluntar sau vor intra în faliment."

Mediul de afaceri consideră că e nevoie de solidaritate, în această perioadă, între mediul public și cel privat, iar "reducerea cheltuielilor aparatului de stat trebuie să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criză. În timp ce în mediul privat am văzut încă din primele săptămâni ale crizei peste un milion de contracte de muncă suspendate, cu o posibilă creștere către două milioane în următoarele săptămâni, plus alte sute de mii de contracte cu salarii reduse din cauza crizei, angajații din mediul de stat nu au fost în niciun fel afectați de criza CoViD19, din punct de vedere al veniturilor, până în acest moment."

Semnatarii propun crearea unui "grup de criză economică", la care să adere toți cei care pot contribui la soluții: Guvernul României, partidele politice parlamentare, bancheri, mediul de afaceri. Grupul va trebui să răspundă la întrebarea: Dacă și în ce măsură o "terapie de șoc", așa cum o vede mediul de afaceri este posibilă și viabilă în România, similar cu alte state?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Aprilie 2020
Stire din Economie : Mozaic economic
Joi, 09 Aprilie 2020
Stire din Economie : Prețul gazelor e în declin
Sâmbătă, 04 Aprilie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4514 secunde