Întreprinzătorii români "atacă" banii de la stat și ocolesc fondurile europene

439
Întreprinzătorii români
România continuă să piardă fonduri europene, având o rată de absorbție extrem de mică în acest an, de numai 136 milioane euro. Comparativ, în 2009 și 2010 au fost contractate fonduri de peste 730 milioane euro. Totuși, pierderea este compensată de interesul extrem de mare pentru programele naționale derulate de Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

În START s-au înscris deja peste 1.028 de tineri manageri, din care 120 sunt constănțeni, potrivit spuselor lui Dumitru Nancu, vicepreședintele AIPPIMM: "Cea mai importantă etapă a START-ului vine la jumătatea lunii iunie, când cele mai bune planuri de afaceri depuse vor fi finanțate cu alocații de până la 60.000 lei".
În programul dedicat meșteșugarilor s-au înscris 268 de persoane, din care 11 constănțeni. "Este dublu față de anul trecut, când aveam doar 120 de înscriși", mai spune Dumitru Nancu.
În același timp, numărul total al dosarelor depuse pentru atragerea fondurilor europene este de 16.093, suma totală solicitată ridicându-se la peste 32,6 miliarde euro, mult peste alocarea UE.
"Din păcate, peste 8.000 de proiecte au fost respinse din cauza proastei calități. Până acum au fost aprobate doar puțin peste 4.000 de dosare, cu o valoare a finanțării de 9,44 miliarde euro", spune Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor (ANEIR).
În ultimii doi ani au fost semnate 2.450 de contracte de finanțare, în valoare de 5,13 miliarde euro, iar suma efectivă care a ajuns în România este de 730 milioane euro. În prezent, autoritățile de management mai au în evaluare 4.350 de proiecte, în valoare de 13,5 miliarde euro, dosarele urmând să fie finalizate până la finele lunii iunie.
"Am cerut să se continue externalizarea analizei dosarelor, cu obligația de a trece termene fixe în contractele semnate de către autorități cu firmele de consultanță. Totodată am cerut ca verificarea rambursării cheltuielilor să se facă și de către băncile angajate în finanțarea proiectelor, alături de firmele de consultanță și autoritățile de management", mai spune Mihai Ionescu.
Potrivit președintelui ANEIR, Ministerul Finanțelor a promis că în maximum două luni va rambursa toți banii către firmele care au derulat deja activitățile prevăzute în proiect și că va angaja noi oameni în acest sens, iar Ministerul Muncii și-a luat angajamentul să returneze toți banii din proiectele aflate în desfășurare pe POSDRU.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8049 secunde