Investiți în infrastructura de apă, canalizare și gaze, dacă vreți să nu mai plece românii din țară!

639
2
Investiți în infrastructura de apă, canalizare și gaze, dacă vreți să nu mai plece românii din țară! - investiti-1500816681.jpg

Articole de la același autor

Obligația de a asigura accesul populației la utilități (apă, canalizare, gaze, energie termică și electrică) îi revine statului. Și-a asumat această responsabilitate și este plătit pentru asta. O parte din taxele și impozitele colectate ar trebui să fie investite în extinderea rețelelor de distribuție sau colectare, în întreținerea și rapararea lor. 


Unde mai pui, că aceste investiții ar pune în mișcare sectoare întregi ale economiei. Ar avea de lucru constructorii, industria siderurgică și cea producătoare de materiale de construcții, transportatorii și sectorul serviciilor. S-ar crea zeci sau sute de mii de locuri în plus, iar veniturile reîntoarse la stat ar spori înzecit. Calitatea vieții ar crește, atât în rândul celor ce vor avea acces la utilități, cât și a lucrătorilor care vor contribui direct sau indirect la dezvoltarea lor. Iar aceasta va face să scadă migrația externă a forței de muncă și la declinul demografic. 


După cum vedeți, stimați cititori, toate se leagă între ele. Dacă statul neglijează sistematic asigurarea utilităților - și chiar așa se întâmplă -, întregul mecanism socio-economic național se dereglează. Va produce insatisfacție, migrație, criză de brațe de lucru, sărăcie. În schimb, dacă investește în dezvoltarea lor, va face ca mecanismul să intre în circuitul virtuos al creșterii economice.


v v v


La data de 1 ianuarie 2016, România avea o populație de 22.241.718 de locuitori, din care peste 4 milioane munceau în străinătate. 56,41% din populație este concentrată în cele 320 municipii și orașe ale țării, în timp ce restul de 43,59% locuiește în 2.851 de comune.


În anul 2014, doar 62,4% din populația țării era beneficiara sistemului public de alimentare cu apă. Și ce dacă? Guvernanții și administrațiile locale nu sunt de loc îngrijorate că 37,6% din români se chinuiesc, zilnic, să scoată apă din fântâni, o apă a cărei calitate rareori e verificată.


Dovadă a indiferenței lor este faptul că, între 2006 și 2016, lungimea rețelei de distribuție a apei potabile a crescut cu doar 13,58%, ajungând la 50.821 kilometri. În decurs de un deceniu s-au construit doar 3.523,6 km de conducte de apă, cu mult sub necesități. 
Pe de altă parte, consumul de apă s-a redus cu 30,76%, iar cel pentru uz casnic, cu 13,64%. Evident, o reducere atât de dramatică nu poate fi explicată prin măsurile de economisire a apei, ci prin scăderea numărului consumatorilor.


Cât privește rețeaua de distribuție existentă, starea ei este deosebit de gravă. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2006, pierderile de apă potabilă au fost de 40,6 % pe total țară, iar în municipii și orașe de 43,5 %. Ele au fost cauzate de uzura avansată a conductelor de aducțiune și distribuție a apei potabile, precum și de uzura fizică și morală a echipamentelor de captare și pompare. 


Statistica oficială a evitat să prezinte evoluția pierderilor de apă potabilă în ultimul deceniu, dar potrivit informațiilor din presă, în multe zone ale țării acestea au crescut alarmant de mult, semn că administratorii rețelelor investesc tot mai puțin în întreținerea și repararea conductelor. 


Cu rețeaua de canalizare a României, lucrurile sunt chiar mai grave. 


În anul 2006, aceasta acoperea 308 din cele 320 de localități urbane și doar 400 din cele 2.851 de comune. 


În ultimul deceniu, lungimea ei a crescut cu 84,67%, ajungând la 34.353,4 kilometri în 2016, dar prea puțin față de necesități. Dacă în anul 2006, doar 41,9% din populație era conectată la rețeaua de canalizare, ponderea a crescut la doar 49,1% în 2016. Dacă se va menține același ritm scăzut de creștere, abia peste 71% de ani întreaga populație a României va beneficia de această utilitate. Mult prea târziu!


Gravele probleme cu care se confruntă sistemul centralizat de distribuție a energiei termice (rețea de distribuție este depășită fizic și moral, având pierderi uriașe de apă și agent termic, iar costurile de reparații sunt mult prea mari) l-au adus în pragul falimentului. Numărul consumatorilor și al localităților care renunță la el crește continuu. Dacă, în anul 2005, agentul termic era distribuit în 149 de localități, din care 129 de municipii și orașe, în 2016 mai erau aprovizionate doar 74 de localități, respectiv 65 municipii și orașe. Pe ansamblu, cantitatea de energie termică distribuită s-a redus cu 43,26% între 2006 și 2016, în cazul populației înregistrându-se o descreștere de 54,99%.


În paralel, a avut loc o extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale. Lungimea ei totală a crescut cu 36,98%, în ultimul deceniu, ajungând la 39.668,8 kilometri în 2016. Pe ansamblu, în decurs de zece ani, livrările de gaze s-au redus 18,79%, din cauza reducerii consumului industrial. În schimb, cantitatea de gaze distribuite pentru uz casnic a crescut 8,55%.


v v v


Datele de mai sus demonstrează că România are nevoie urgentă de o schimbare a politicilor de administrare locală, care să pună în centrul lor investițiile în refacerea și extinderea infrastructurii de apă, canalizare și gaze. Finanțarea ar putea fi asigurată în mare parte din fonduri europene.


Comentează știrea

NAZI
24 iulie 2017
OPINIE

VA DAU EXEMPLUL MEU LOCUIESC PE O STRADA IN VIILE NOI DE 22 DE ANI, ACUM 2 ANI S-A INTRODUS CANALIZAREA, ACUM 4 ANI AM TRAS GAZELE PE BANII NOSTRI, ACUM 5 ANI AM TRAS APA TEAVA NOASTRA CU SPAGA SI PROIECT, ACUM 17 ANI AM TRAS LUMINA TOT PE BANII NOSTRI+SPAGA. ACUM ASTEPTAM ASFALTUL DE FAPT AL ASTEPT DE 22 DE ANI. IMPOZITUL A FOST MEREU ACELASI CU CEI DIN ION URSU SI GH. MARINESCU.

borg
24 iulie 2017
fara de niciunele

18 ani in Eforie Sud un cartier fara curent electric.Aproximativ 150 de case......in schimb nimeni nu ne poate detrona primarii de pe primele locuri din topul Primarilor Incapabili.....cinste lor:televizor ,becherescu,cozma,brailoiu,serban(nu degeaba am scris cu litera mica)au facut Eforia ceea ce este astazi....inca odata ,BRAVO lor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4469 secunde