Obstacolele din calea investițiilor în România

157
Obstacolele din calea investițiilor în România - obstacole-1498148145.jpg

Articole de la același autor

Banca Națională a României și Banca Europeană de Investiții au organizat pe 21 iunie 2017, în parteneriat, conferința cu tema "Investiții și finanțarea investițiilor în România". 


Conform sondajului efectuat BEI, ale cărui concluzii au fost prezentate în cadrul reuniunii, aproape trei sferturi dintre firme consideră că au efectuat un volum corespunzător de investiții în ultimii trei ani. Pe de altă parte, ponderea firmelor care consideră că au investit prea puțin este mai ridicată în România, comparativ cu alte țări din UE.


Firmele din România investesc preponderent în active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind direcționat către cercetare - dezvoltare și către pregătirea profesională a salariaților. Perspectivele privind investițiile în România sunt amestecate, iar nivelurile productivității firmelor din România se mențin net inferioare mediei UE.


Aproximativ 12% dintre firme se confruntă cu constrângeri de finanțare, iar apelul la finanțarea din surse interne se menține la un nivel ridicat. Deși accesul la finanțare nu reprezintă o problemă, în general, există unele firme care se confruntă cu dificultăți mai mari în accesarea cu succes a surselor externe de finanțare comparativ cu alte firme. Apelul crescut la finanțarea din surse interne ridică, de regulă, obstacole mai mari pentru firmele mici și inovative. Incertitudinile generale se află pe prima poziție a listei de impedimente în calea investițiilor viitoare în UE și România, dar, în cazul țării noastre, se remarcă ponderea companiilor care consideră infrastructura de transport a țării un impediment - aproximativ 60% dintre acestea consideră acest aspect un obstacol, comparativ cu 38% dintre companiile din UE. Alte obstacole constau în reglementarea mediului de afaceri și disponibilitatea redusă a forței calificate de muncă. 


Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), a comentat astfel: "Sondajul, care se desfășoară la nivel european, inclusiv aici, în România, pune la dispoziția Băncii UE un instrument solid de politică pentru ca aceasta să aibă o mai bună cunoaștere a planurilor și a necesarului de investiții ale firmelor, precum și a constrângerilor aferente, și să poată oferi susținere în acest sens. Beneficiind de resurse extinse de personal la nivel local și de sprijin deplin de la Luxemburg, BEI se declară pregătită să finanțeze investițiile suplimentare ale companiilor românești".


La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României a declarat: "Când creditul finanțează investiții eficiente, el contribuie la creșterea producției potențiale. În special pentru întreprinderile mici și mijlocii, accelerarea prudentă a motorului creditării ar reprezenta o mare oportunitate de a ne putea dezvolta sustenabil".


Sondajul a fost efectuat în perioada iulie - octombrie 2016, prin metoda interviului telefonic. Eșantionul a cuprins 12.500 de firme din UE, din care 476 de firme din România. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.67 secunde