Lovitură dură pentru bugetari: salariile, soldele, indemnizațiile și sporurile nu mai cresc în 2016

972
4
Lovitură dură pentru bugetari: salariile, soldele, indemnizațiile  și sporurile nu mai cresc în 2016 - loviturabugetari-1449684427.jpg

Articole de la același autor

- În schimb, pensiile se indexează cu 5% în 2015

La noi, orice minune ține trei zile. Această lege a firii neamului românesc se dovedește a fi valabilă și în cazul salarizării personalului bugetar. Vă amintiți, stimați cititori, că la lansarea Proiectului Bugetului de stat pe anul 2015, Cabinetul Cioloș anunțase că majorările salariale aprobate recent de Parlamentul României vor fi acordate în 2016. Nu doar a spus-o, dar a scris-o negru pe alb.

Iată că la o distanță de numai trei zile, Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică proiectul unei ordonanțe de urgență prin care sunt suspendate, în anul 2016, toate măsurile care privesc salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar și unele măsuri fiscal-buge-tare. În continuare vă prezentăm câteva dintre ele. Potrivit actului normativ, în anul 2016 se mențin la nivelul din decembrie 2015:

- salariile de bază, soldele funcției de bază, salariile funcției de bază, indemnizațiile de încadrare, precum și sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente de salarizare care fac parte din acestea;

- cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament;

- în cazul personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, cuantumul brut al salariilor de încadrare, al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent;

- în cazul personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate, care nu fac parte din solda lunară brută, salariul lunar brut.

Promovarea pe funcții, grade sau trepte profesionale a personalului se va putea face numai cu condiția încadrării în cheltuielile de personal aprobate în buget.

În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal sau de sărbătoare se vor compensa numai cu timp liber.

Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda premii personalului în 2016. Prin excepție se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale.

Instituțiile și autoritățile publice, cu excepția celor finanțate integral din ve-nituri proprii și anumite unități din domeniul sănătății, nu vor acorda tichete de masă personalului. În bugetele pe anul 2016 ale instituțiilor și autorităților publice nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete cadou, prime de vacanță și vouchere de vacanță personalului din cadrul acestora.

Anul viitor nu vor fi acordate ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă nu se aplică în 2016. Această prevedere nu se aplică în situația încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.

În 2016 se mențin în plată la nivelul din luna decembrie 2015 următoarele drepturi:

- indemnizațiile acordate persoanelor persecutate din motive politice ori din motive etnice, persoanelor deportate și prizonierilor;

- indemnizațiile și sporurile invalizilor, veteranilor și văduvelor de război;

- indemnizația pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România;

- ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor;

- indemnizațiile acordate revoluționarilor din Decembrie 1989.

Indemnizațiile de ședință acordate, în 2016, consilierilor locali și județeni se stabilesc prin aplicare la indemnizațiile corespunzătoare primarilor, primarului general, respectiv președinților consiliilor județene stabilite pentru luna decembrie 2013.

În anul 2016, valoarea punctului de pensie se majorează cu 5% și este 871,7 lei. Cota de contribuție la fondul de pensii privat se majorează cu 0,1%, în anul 2016, și cu 0,9%, în anul 2017. 

Comentează știrea

mr.anaconda
10 decembrie 2015
SALARII?

Nu ne mai mira cu nimic. Sa iesit in strada ca sa fie dat jos Ponta si guvernul lui. Acum ne meritam soarta. Doar traim in Romania.

alin
10 decembrie 2015
au crescut destul

Pai au crescut deja.cat vrei sa mai creasca?a ajuns un biet militar fara bac.sa castige 20 de.milioane.cu norma de hrana cu tot,in armata.o fem. de serviciu la hotelul militar are 1700 ron.cat sa le mai dea?un politist 2500.un jandarm la fel.un dr 2000.ca ce cinteaza studiile .iar un profesor 1200.ca astia s cei mai fraieri.nu li se da nimic.lista poate continua

iau polpii
10 decembrie 2015
si sutanele negrele cum sa traiasca????

Pai trebuie sa se duca banet catre sutanele negre,care se vaicaresc .Sutanele nu numai ca jegmanesc banii statului,dar sunt si cei mai mari evazionisti si contrabandisti.Sa mai stea la rand sutanele negre,sa mai astepte.SUTANELE NU VAD CE DEZASTRE SUNT IN TARA LA INUNDATII,NU AVEM SPITALE,SCOLI ,GRADINITE,DAR EI VOR BANII POPORULUI PENTRU CATEDRALA SI PENTRU EI ! SA LE FIE O MARE RUSINE !

gica contra
10 decembrie 2015
Sunteti varza!!!!

Majorarea salariala de 10% trecuta prin parlament de PSD, promulgata de Johannis si acceptata de Ciolos intra in vigoare din decembrie 2015!!!! Asa ca nu e nicio contradictie cand anunta ca nu vor fi alte majorari in 2016! Nea Tita, scrii ineptii de pe vremea Dobrogei Noi, nu crezi ca e cazul sa te opresti? Ca timpul era de mult...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5959 secunde