Mafia piețelor îi trimite pe constănțeni spre legume și fructe din Siria, Chile și Turcia

4003
Mafia piețelor îi trimite pe constănțeni spre legume și fructe din Siria, Chile și Turcia - 8f8d9a0f9acbe489c557d698b7999ab4.jpg

Articole de la același autor

Te hotărăști să sprijini economia românească – poate îți iei un Logan, te mulțumești cu apă plată de la munte, cumperi un pui și-un porc de la o fermă de-a noastră. Când vine însă vorba de legume și fructe, roșiile din Siria și perele din Chile te fac să uiți de sărmanii fermieri români, pentru că prețurile sunt și de două ori mai mici.

Cum este posibil ca roșiile ajunse în supermarket din alte țări, trecute prin vămi și transportate sute de kilometri, să fie mai ieftine decât produsele grădinarilor constănțeni?
Cel mai simplu răspuns ar fi că agricultorii din afară sunt sprijiniți așa cum trebuie de stat, primind subvenții serioase, care le permit să își vândă atât de ieftin recolta. Au și tehnologii mai bune, care reduc costurile producției, fac parte din asociații, nu mor de foame, spun tarabagii noștri.
Adevărul știut de toți este că, de mai bine de trei ani, mafia piețelor face legea în Constanța. La un semn, roșiile s-au scumpit la 3,5 – 4 lei/kilogramul, o majorare nejusti-ficată de creșterea la 24% a cotei TVA, mai ales că cei din piețe sunt scutiți de achiziția caselor de marcat și nu plătesc nici impozit pe profitul realizat. Cele mai ieftine roșii, de grădină, costă 2,5 lei/kg, însă calitatea lor lasă de dorit. În piața Griviței, vinetele costă 5 – 6 lei/kg, ardeii 4 – 5 lei/kg (unele soiuri ajung și la 10 lei/kg). Niciun tarabagiu nu în-drăznește să vândă mai ieftin, din motive lesne de înțeles, pe care însă ni-meni nu se încumetă să le comenteze.
La supermarket, vinetele costă doar 3,5 lei/kg, ardeii abia dacă sar de 4 lei/kg, iar ceapa este 1,8 – 2 lei/kg. Roșiile olandeze au cel mai mare preț, de 6 lei/kg.
Cele mai scumpe legume se găsesc în alimentare, care adaugă între 30 și 50 de bani la prețurile din piață.
O altă explicație pentru prețul exagerat de mare al legumelor și fructelor românești este oferită de Paraschiva Bobe, directorul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța: "Mulți agricultori lucrează în ferme de subzistență, nebeneficiind de ajutor de la stat. Din acest motiv, ei sunt nevoiți să vândă mai scump, pentru a-și acoperi costurile. Soluția ar fi să intre în legalitate, transformându-se în PFA".
În concluzie, e costisitor să fii vegetarian. Cu banii cheltuiți pe două kilograme de roșii și pe un ardei îți poți cumpăra un pui întreg, din care mănâncă pe săturate toată familia.
Diferențele sunt și mai clare la fructe. Tarabagiii vând pere la 7 lei/kg, pepeni de Dăbuleni la 1,5 – 1,6 lei/kg, prune românești la prețuri cuprinse între 3 și 7 lei/kg și piersici la 4,5 – 7 lei/kg.
La supermarket, surpriză, perele din Chile costă doar 5,5 lei/kg, pepenii din Grecia se vând cu 99 bani/kg, prunele sunt 2,5 lei/kg iar piersicile sosite tocmai din Italia costă maximum 3,8 – 4 lei/kg.

Brânză mai puțină și mai scumpă, în 2010
Situația este similară și la brânzeturi. În piața Griviței, cele mai ieftine sortimente pornesc de la 20 lei/kg și ajung la 28 – 30 lei/kg. Oferta supermarketurilor este mai variată, cu sortimente care costă și 40 lei/kg, însă constănțenii își pot cumpăra și brânză de 11 – 15 lei/kg.
În acest segment, veștile nu sunt tocmai bune. Fermierii au anunțat că, din cauza vremii capricioase, producția de lapte de oaie s-a înjumătățit, ceea ce înseamnă că brânza va fi mai puțină și, implicit, mai scumpă.
"În 2009, producția a fost de 50 litri lapte/cap de oaie. În acest an, producția abia dacă ajunge la 30 l/oaie. În plus, fermierii resimt lipsa de sprijin din partea statului. Singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de capre și oi este cel de 80,36 euro, reprezentând plata directă pe suprafață", spune Niculae Ștefan, președintele Agrostar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Septembrie 2009
Stire din Social : Zacuscă și murături de criză
Sâmbătă, 12 Iunie 2010
Stire din Diverse : Creștem mari mâncând legume!
Miercuri, 31 Martie 2010
Stire din Social : Înghesuială mare la miei
Pagina a fost generata in 0.4371 secunde