Prețuri de lux la legumele de primăvară

5352
Prețuri de lux la legumele de primăvară - 58e9e600384fab04f9ad77ed4efa0501.jpg
Suntem în plină perioadă de post. Mai mult decât atât, e vremea să ne detoxifiem organismul după sezonul rece. În piețe au apărut de ceva timp legumele specifice primăverii. Ne fac cu ochiul, le și vedem într-un bol mare de salată sau
într-un borș acru cu toate verdețurile. La tarabă însă ne piere entuziasmul! Prețurile arată de parcă bietele frunze de spanac, lobodă, urzici ar fi poleite cu copănele de pui sau cotlete de purcel. Scumpe, exagerat de scumpe! Ne punem pofta în cui cu bolul de salată mult visat, iar borșul s-ar putea să iasă doar o zeamă lungă și acră.

În piețe, comercianții au scos pe tarabe artileria grea de primăvară. Stive întregi de ridichi, mormane de urzici, lobodă, grămezi de spanac și salate imense de-ai zice că sunt verze. Ne strigă și ne îmbie să cumpărăm de la ei. Dar cumpărătorii sunt destul de puțini. Și cum să fie altfel atâta vreme cât o sacoșă de verdețuri ajunge să coste cât jumătate din întreținerea la o garsonieră pe o lună de iarnă?
Pornind de la principiul "de mâncat, tot omul trebuie să mănânce", tarabagii și-au făcut niște prețuri deloc potrivite pentru vremurile de criză prin care trecem. Legumele cele mai obișnuite, la care ar trebui să aibă acces orice român, au ajuns să se vândă la preț de trufandale. Șase-șapte ridichi prăpădite (care sunt totuși doar șase-șapte ridichi, nimic mai mult) costau, ieri, la tarabele din Piața Griviței 3-3,5 lei. Cele un pic mai mari și lăudate de vânzători ca fiind fragede erau chiar patru lei. O salată mai mică era cam
3-3,5 lei, iar una mare cu multe frunze ajungea și cinci lei. Prețurile la spanac ne taie răsuflarea, când te gândești că pentru o oală cu mâncare îți trebuie cel puțin două kilograme. Dacă unii comercianți îl vând cu 6-6,5 lei, necurățat, alții ajung să îl dea și cu zece lei kg.

Urzici la 10 lei kg
În piața Tomis III, ceapa verde se vinde și cu doi sau trei lei, în funcție de câte fire are legătura, iar usturoiul verde ajunge și la patru lei legătura. De lobodă, ștevie, urzici nici nu mai vorbim. O grămăjoară cu doi pumni de urzici face un leu, iar kilogramul este 10 lei. "Sunt culese tocmai din pădure, din Ciobănița. Sunt proaspete, proaspete. Vin în fiecare dimineață cu ele", ne-a îmbiat Maria Țârc. Femeia spune că plătește 10 lei pe zi pentru închirierea tarabei, 17 lei pe drum, dus întors, și tot îi convine să vină în fiecare dimineață la piață.
Dacă vreți ca salata dumneavoastră să conțină, pe lângă verdețuri, și roșii, ardei, castraveți, trebuie să vă scormoniți adânc în buzunare. Roșiile mari, de Italia, sunt cinci lei kg, ardeii grași - frumoși ce-i drept, 15 lei kg, iar castraveții ajung la nouă lei kg.
Sigur că puteți să alegeți să vă faceți piața de la supermarket, unde oferta este la fel de bogată, însă prețurile sunt ceva mai mari decât în piață. Salata este între patru și cinci lei, spanacul începe de la nouă lei kg, roșiile - șapte lei, castraveții - nouă lei, ceapa verde - doi lei.

Scump, dar străin
Și mai grav este că, atât din piețe, cât și din supermarket-uri, produsele autohtone au dispărut aproape complet. În afară de verdețurile din pădurile din împrejurimi, mai nimic din farfuria noastră nu este produs în România. Roșiile sunt din Italia sau de la vecinii bulgari, ardeii din Ungaria, castraveții din Polonia. Perele sunt venite tocmai din Grecia, merele și strugurii din Italia. Dacă la supermarket scrie negru pe alb că ceapa vine din Ungaria, la piață "țăranii" se jură pe toate cele sfinte că marfa lor e din grădina proprie și personală, deși nu au cultivat în viața lor nici măcar un fir de pătrunjel. De fapt, la tarabele noastre prețurile sunt făcute de intermediari. Ei le umflă, practicând adaosuri comerciale colosale.
Până și bătrânii, cei mai fideli cumpărători ai tarabagiilor, au ajuns să se prindă de jecmăneala lor. "Am început să studiez vânzătorii. Se vede după față și după mâinile lor dacă sunt muncite sau nu. Se vede cine are grădină și cine cumpără de la țărani. Mereu mă duc să cumpăr de la cei care vin cu produsele lor. Și îi întreb. Uneori poate mă păcălesc, pentru că mint că vin tocmai din nu știu ce sat. Este inadmisibil să ajungi să dai atâția bani pe o mână de verdeață. Unii se îmbogățesc, noi sărăcim", ne-a spus Mioara Vasile, revoltată de prețurile mari de pe tarabele din piața Griviței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Septembrie 2009
Stire din Social : Zacuscă și murături de criză
Pagina a fost generata in 0.379 secunde