Mașina de privatizări a statului dă rateuri de un sfert de secol

227
Mașina de privatizări a statului dă rateuri de un sfert de secol - masinariadeprivatizari-1486309862.jpg

Articole de la același autor

• Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a privatizat doar trei firme în 2016


Despre Fondul Proprietății Statului - instituția care a contribuit decisiv la dispariția unor ramuri întregi ale economiei naționale, a flotei comerciale și de pescuit a României, printr-o dezastruoasă administrare și organizarea licitațiilor cu dedicație - nu se mai vorbește în zilele noastre. Lumea a uitat cu desăvârșire de "fabrica" de "miliardari de carton", "îmbogățiți ai tranziției" și "baroni locali" de pe timpul regimurilor Iliescu și Constantinescu, vremuri în care nu exista temuta Direcție Națională Anticorupție, iar Justiția era la degetul cel mic al partidelor aflate la putere. 


Printr-o operațiune de "chirurgie estetică", structura care are pe conștiință mulțimea privatizărilor frauduloase, soldate cu vânzarea atâtor unități economice la fier vechi și transformarea activelor în afaceri imobiliare, și-a schimbat, în repetate rânduri, "fața". Pentru a scăpa de renumele prost dobândit, și-a luat, în mod repetat, alt nume: mai întâi AVAB (din 1998), apoi APAPS (din 2000), AVAS (din 2004), pentru ca din 2012 și până în prezent să se numească AAAS, adică Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.


Instituția ar fi trebuit să își încheie misiunea în decurs de zece ani și să se dizolve, după cum promiteau, la nașterea ei, deputații din Adunarea Constituantă (așa se numea Parlamentul României la acea vreme). A trecut un sfert de secol și, după cum reiese din bilanțul său pe 2016, nu dă semne că va trage obloanele prea curând.


La sfârșitul lui 2016, în administrarea AAAS se aflau 515 societăți. Dintre acestea: 277 sunt privatizabile (din care 7 au capital majoritar de stat) și 238 sunt neprivatizabile. 


În 2016 au fost încheiate contracte de vânzare-cumpărare de acțiuni pentru numai trei societăți. Pachetul de acțiuni deținut la societatea Dobromin SA. din județul Constanța, a fost scos la vânzare, dar nu s-a prezentat niciun cumpărător. În plus, au fost încheiate trei contracte de privatizare și sunt în lucru, în diverse etape, documentații de privatizare pentru alte două societăți. Pentru alte 13 societăți au fost solicitate documentațiile de privatizare, pentru formularea ofertelor de vânzare a pachetelor de acțiuni deținute în numele statului de AAAS. 


La data de 31 decembrie 2016, AAAS monitoriza 2.452 de contracte în procesul de evaluare postprivatizare, iar în calitate de acționar, a deschis procedura de insolvență pentru 186 de debitori și a închis respectiva procedură la 380 de debitori. În cursul anului 2016, instituția a administrat 1.962 de dosare de insolvență.


În paralel cu activitatea de recuperare a creanțelor, AAAS face "demersuri pentru implementarea programelor de restructurare a societăților comerciale aflate în procedura insolvenței." Printre acestea se numără: 
- Fortus SA (în reorganizare judiciară);
- Oltchim SA (în reorganizare judiciară);
- SNIF SA (se află în perioada de observație, procedura de evaluare a patrimoniului și întocmire a planului de reorganizare fiind în curs de finalizare); 
- Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA Baia Mare și UCM SA Reșița (în curs inventarierea și evaluarea patrimoniului, în vederea găsirii soluțiilor viabile pentru întocmirea planului de reorganizare).


Sumele încasate, din activitatea de insolvență, în anul 2016, se ridică la 12.963.434,49 lei. Raportul nu spune cine se face vinovat de proasta administrare a sutelor de firme intrate în insolvență și care sunt pierderile pentru economia națională.
Cu numai trei privatizări realizate în 2016, AAAS aproape că a uitat de ce a fost înființată, iar mulțimea insolvențelor și falimentelor spune totul despre capacitatea ei de a administra.


După cum decurg lucrurile, este tot mai evident că interesele angajaților săi, care ar fi fericiți să iasă la pensie din aceeași unitate, au devenit mai importante pentru instituție. Cu "performanțele" realizate până în prezent, AAAS nu va reuși să își încheie misiunea nici în următorii o sută de ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Octombrie 2016
Stire din Economie : Privatizări cu frâna trasă
Marţi, 15 Octombrie 2013
Stire din Economie : Privatizarea CFR Marfă A EȘUAT
Pagina a fost generata in 0.8463 secunde