Mega-afaceri în portul Constanţa! În joc este terminalul ferry-boat de la Agigea

Articole de la același autor
Sunt, în această perioadă, pregătiri pentru negocieri în vederea achiziţiei terminalului ferry-boat din portul Constanţa Sud Agigea de către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA. Asta după ce CFR Marfă - Carpatica Feroviar România, noua entitate ce va prelua toate serviciile fostei societăţi - a scos la vânzare o serie de active, pentru că are nevoie urgentă de bani.
Comisia Europeană a stabilit că ajutorul de stat primit în anul 2013 de CFR Marfă a fost ilegal acordat şi că trebuie returnat, iar din acel moment, o serie de active neproductive au fost scoase la mezat. Printre acestea, şi terminalul din Agigea, locul în care, până să fie vândute, au zăcut la cheu feriboturile „Mangalia” şi „Eforie”, ultimele reminescenţe ale flotei de odinioară a României.
Obiectiv: creşterea capacităţii de operare
„Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în temeiul prevederilor statutului CN APM SA, a aprobat de principiu cumpărarea activului Incintă Terminal Ferry-Boat, prin negociere directă. În prezent, tranzacţia este în curs, nefinalizată, negocierile dintre părţi nefiind încă începute”, a declarat, pentru ziarul „Cuget Liber”, directorul general al CN APM SA, Mihai Teodorescu.
Ulterior achiziţiei, Administraţia Porturilor Maritime doreşte să valorifice aceste active în mod adecvat, în scopul creşterii gradului de fluidizare a traficului, creşterii capacităţilor de operare din port, creşterii veniturilor administraţiei portuare, precum şi creşterii veniturilor statului, în condiţiile în care aceste active pot contribui în mod decisiv, în caz de administrare eficientă, la buna desfăşurare a activităţii portuare de către CN APM şi comunitatea portuară.
„În cazul în care tranzacţia se va încheia cu succes, CN APM SA doreşte să valorifice o parte din aceste active prin organizarea unei proceduri competitive de atribuire a unui contract către un operator, prin una din modalităţile de atribuire ce va fi prevăzută de legislaţia în vigoare la momentul demarării procedurii, în scopul creşterii capacităţilor portului de operare mărfuri şi în consecinţă a creşterii veniturilor CN APM SA şi ale statului”, a precizat directorul general Mihai Teodorescu.
Am solicitat şi un punct de vedere şi celor de la CFR Marfă, vizavi de pretenţii şi destinaţia ulterioară a banilor încasaţi, însă, până la ora redactării acestui articol, biroul de comunicare al companiei nu a trimis niciun răspuns. Când îl vom primi, îl vom publica!
În schimb, pe site-ul său oficial, CFR Marfă anunţă că a reluat procedura de licitaţie pentru închirierea liniilor CF ferry-boat cu lungimea totală de 279,71 metri liniari, aflate în incinta port Constanţa, staţia CF Constanţa ferry-boat.
Un salt spectaculos
Portul Constanţa a avut anul trecut a doua cea mai mare creştere procentuală în rândul porturilor europene, în funcţie de cantitatea de marfă manipulată, arată datele publicate marţi, 26 noiembrie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Comparativ cu 2022, numărul de tone de marfă manipulate în anul 2023 a crescut cel mai mult în porturile Gdansk (Polonia; 26,3%) şi Constanţa (17%). La polul opus, cantitatea de marfă manipulată a scăzut cel mai mult în porturile Amsterdam (-15,4%), Trieste şi „Zeeland Seaports” (-12,6%), Goteborg (-12,5%), Dunkerque (-12,4%) şi Barcelona (-10,4%).
Graţie creşterii din 2023, Gdansk a intrat în Top 5 cele mai importante porturi din UE, în timp ce Constanţa se situează pe locul nouă. Rotterdam, Antwerp-Bruges şi Hamburg, toate amplasate pe coasta Mării Nordului, şi-au păstrat poziţiile de cele mai importante trei porturi din UE în 2023.
În total, o cantitate de 3,4 miliarde tone de marfă a fost manipulată anul trecut în porturile din UE, în scădere cu 3,9% comparativ cu 2022 (3,5 miliarde tone), dar în creştere cu 5% comparativ cu situaţia din anul 2013 (3,2 miliarde tone).
Potrivit Eurostat, Ţările de Jos au rămas şi în 2023 cel mai mare transportator maritim de marfă din UE, în condiţiile în care porturile din această ţară au manipulat 545 de milioane de tone de marfă. Pe locurile următoare, se situează Italia (501 milioane de tone) şi Spania (472 milioane de tone).
România apare abia pe locul 13, fiind devansată de state precum Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Suedia, Polonia, Finlanda, Danemarca şi Portugalia. Porturile din România au manipulat 69,25 milioane de tone de marfă în 2023, în creştere faţă de 60,26 milioane de tone în 2022.
Specializat pe manipularea de mărfuri uscate în vrac
Portul Constanţa este cel mai specializat port din UE în ceea ce priveşte manipularea de mărfuri uscate în vrac, în condiţiile în care 60,6% din tonajul total în 2023 a fost compus din mărfuri uscate în vrac.
În total, opt dintre cele mai mari 20 de porturi din Uniunea Europeană sunt amplasate în Marea Mediterană, şapte sunt pe coasta Mării Nordului, trei sunt pe coasta Atlanticului, unul este în Marea Baltică şi unul este în Marea Neagră, şi acesta este Constanţa.