Miniștrii transporturilor din UE, în luptă pentru finanțare

1178
Alexandru Nazare, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a participat ieri, 12 decembrie 2011, la reuniunea Consiliului de Miniștri ai Transporturilor din Uniunea Europeană (TTE - Transporturi), la Bruxelles. Printre subiectele de pe agendă a figurat și propunerea de regulament a Parlamentului European și a Consiliului privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T).
Nazare a reiterat poziția României, care susține propunerea de modificare a actualei politici TEN-T. "Unul dintre elementele de noutate ale proiectului propus de Comisie este obligația statelor membre de a definitiva rețeaua centrală până în 2030 și rețeaua globală până în 2050. Această obligație este un deziderat lăudabil dar, în contextul actualei crize economice și a deciziilor luate la nivel european, România consideră că termenele propuse trebuie să aibă un caracter indicativ, nu obligatoriu", a precizat Alexandru Nazare.
"Cel de-al doilea element care preocupă în mod deosebit România este legat de modul în care au fost definite coridoarele rețelei centrale. În condițiile în care aceste coridoare vor fi principalele beneficiare ale finanțării europene disponibile prin facilitatea Conectarea Europei, este evident faptul că ele sunt considerate prioritare în relație cu restul rețelei centrale, care este la rândul ei prioritară în relație cu rețeaua globală. Această delimitare pe trei niveluri de prioritate nu este susținută de România. Considerăm așadar că  finanțarea europeană disponibilă prin mecanismul Conectarea Europei trebuie să fie accesibilă oricărui proiect de infrastructură care este situat pe rețeaua centrală. Conceptul de coridor poate avea o valoare adăugată doar ca instrument de implementare, pentru a susține coordonarea dintre statele membre și doar atunci când statele membre implicate consideră că acesta poate fi util. În niciun caz nu susținem anexarea acestora la propunerea de regulament", a mai menționat Alexandru Nazare în intervenția sa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6576 secunde