Ministrul Finanțelor caută soluții de salvare a schimburilor comerciale cu Turcia

376

Articole de la același autor

În articolul „O grea lovitură pentru comerțul dintre România și Turcia”, publicat în ediția din 28 ianuarie 2021 a ziarului „Cuget Liber”, arătam că, odată cu includerea Turciei pe lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante fiscal, relațiile comerciale dintre țările noastre vor fi serios afectate. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cheltuielile efectuate în tranzacțiile cu entități din Turcia nu vor mai fi recunoscute ca fiind deductibile fiscal. Desigur, Turcia va fi nevoită să aplice aceeași politică fiscală în raport cu entitățile din România.

Diplomația și oamenii de afaceri turci au reacționat, imediat, la aflarea acestei măsuri. Doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România, și câțiva reprezentanți ai oamenilor de afaceri turci s-au întâlnit cu ministrul român al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare. Tema discuției a fost identificarea unei soluții imediate referitoare la respectiva măsură, adoptată de Parlamentul României în decembrie 2020, prin Legea 296/2020.

„Situația curentă generează pierderi economice însemnate pentru România. Lucrăm la o soluție legislativă de remediere în regim de urgență, care să nu afecteze tranzacțiile comerciale dintre cele două țări și nici potențialele investiții", a precizat ministrul Alexandru Nazare, în urma întrevederii.

Totodată, ministrul român de Finanțe a declarat că va continua să sprijine investițiile străine în țara noastră, inclusiv cele care provin din Turcia, subliniind în același timp importanța parteneriatului economic româno-turc.

La 30 noiembrie 2020, în țara noastră erau înregistrate 16.169 de firme cu capital turcesc, cu 7% mai multe decât în urmă cu un an. Acestea dețineau, în total, un capital de 584,751 milioane de euro.

Volumul schimburilor comerciale dintre România și Turcia a crescut constant, ajungând la 6,84 miliarde de dolari, la sfârșitul anului 2019, Turcia numărându-se printre primii parteneri ai României din afara UE.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5911 secunde