Mișcarea sindicală are ușa deschisă la Opoziție

368
Mișcarea sindicală are ușa deschisă la Opoziție - petrecostel1-1331236153.jpg
Pe data de 7 martie, la Palatul Parlamentului, a avut loc întâlnirea dintre conducerea Uniunii Social Liberale și liderii marilor confederații și federații sindicale. Reuniunea a fost organizată la invitația co-președinților USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, scopul declarat fiind dezbaterea unor teme de mare interes: legislația muncii și a dialogului social; salariul minim pe economie; securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Prezent la eveniment, Petre Costel, liderul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, relatează cum a decurs întâlnirea: "Blocul Național Sindical a prezentat un material despre ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani cu mișcarea sindicală, cu Codul muncii și Legea dialogului social, cu relațiile din comisiile de dialog social. Șefii de partide au luat notă de informațiile prezentate și au declarat că, după venirea la putere a USL, vor organiza un consiliu de dialog social la nivelul coaliției, în care vor discuta toate problemele privind legislația sindicală și a muncii. Au declarat că împreună cu sindicatele vor lucra pentru restabilirea legislației în domeniul sindical și social."
Întrebat dacă întâlnirea a avut un substrat electoral, dacă este o încercare de a câștiga voturile sindicaliștilor, Petre Costel a declarat: "Istoria ultimilor 20 de ani arată că salariații, membrii de sindicat nu votează la unison, după cum ar dori vreun lider sau altul. La reuniunea aceasta nu s-a pus o asemenea problemă. Cine se mai îmbată cu ideea că semnând acorduri cu sindicatele va fi votat, face o mare greșeală. Astea sunt povești! Membrii de sindicat le știu pe ale lor și votează după propria lor conștiință. Nu s-a încercat și nici nu se dorește așa ceva. Sindicatele s-au întâlnit cu Opoziția pentru că au primit invitația. Noi am merge la întâlnire și cu coaliția guvernamentală, dar nu suntem chemați. Asta-i problema! Puterea și Opoziția au obligația să dialogheze și cu sindicatele, dacă vor să facă ceva pentru societate. În România, doar Opoziția este interesată de un asemenea dialog."
Întâlnirea din 7 martie este importantă din toate punctele de vedere: politic, economic și social. Ea arată interesul USL de a-și apropia mișcarea sindicală pe care actuala putere a încercat să o dezmembreze.
Guvernul Boc a dus o luptă declarată împotriva structurilor confederative, încercând să le dea lovitura mortală prin modificarea legislației muncii, a dialogului social și desființarea contractului colectiv de muncă la nivel național.
"Mutarea" făcută de Putere pe tabla de șah a forțelor sociale din România ar fi trebuit, teoretic, să ducă la fărâmițarea sindicatelor în zeci de federații. Asta le-ar fi scos definitiv din "marile jocuri" ale societății.
Socotelile lui Boc și ale coaliției guvernamentale au fost greșite. Într-adevăr, mișcarea sindicală a fost obligată să treacă la reorganizare, dar, în loc să se fărâmițeze, este și mai unită. Mai mult, a găsit ușa deschisă și sprijin politic la Opoziție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2015 secunde