Nava germană Taipan a fost eliberată prin luptă din mâinile piraților somalezi

271
Nava germană Taipan a fost eliberată prin luptă din mâinile piraților somalezi - 2068e2aa00635e7a0d14c190da8c7335.jpg
În ciuda prezenței unei masive forțe navale de război în Golful Aden și Oceanul Indian, pirații somalezi și-au intensificat atacurile. Tupeul lor este atât de mare încât își aleg drept țintă până și navele militare.
În ziua de 2 aprilie 2010, de nava de război HNLMS Tromp, care face parte din forța de intervenție EUNAVFOR, s-au apropiat în mare viteză două șalupe rapide de atac. Ele s-au oprit abia când de pe nava de război s-a deschis focul de avertizare, cu armamentul greu. Ambarcațiunile și cei 12 pirați de la bord au fost capturați.
Pe 4 aprilie, tancul petrolier de 46.187 tdw Torm Ragnhild, sub pavilion danez, a fost urmărit de două ambarcațiuni. Pirații au deschis focul cu arme automate și aruncătoare de grenade.
Nava comercială a alertat forța maritimă de intervenție și a început să se deplaseze în zigzag, încercând să evite abordajul. Pentru a scăpa de urmăritori, echipajul a tras în ei cu tunurile de apă, de la instalația de stins incendiul. Atacul pirateresc a fost întrerupt la apariția unui avion de patrulare francez.
În aceeași zi, nava de război franceză FS NIVÔSE a interceptat o ambarcațiune de atac și o navă bază. La bord au fost găsiți șapte pirați, arme ușoare, aruncătoare de grenade și scări de abordaj.
Pe 5 aprilie, la 500 mile est de coasta Somaliei, un grup de pirați a reușit să abordeze portcontainerul de 12.612 tdw Taipan, sub pavilion german. Echipajul acestuia a aplicat regulile din manualul de bune practici: s-a retras în încăperile cele mai sigure, a blocat intrările, a stopat motoarele și a alertat forța de intervenție EU NAVFOR.
În zonă a fost trimisă nava de război HNLMS Tromp. Militarii au încercat să negocieze cu pirații pentru a evita accidentele, dar când a fost clar că aceștia nu cedează, au declanșat operațiunea de eliberare a navei. Ei au reușit să preia controlul asupra vasului comercial. Cei 13 membri ai echipajului - 2 germani, 3 ruși și 8 sry-lankezi - au fost găsiți nevătămați. Un număr de 10 pirați au fost capturați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 Aprilie 2010
Stire din Economie : Reformă cu zăhărelul și biciul FMI
Pagina a fost generata in 1.6944 secunde