Autoritățile iraniene au anunțat că:

Nava "Maersk Tigris" va fi eliberată după rezolvarea litigiului comercial

379
1
Nava

Articole de la același autor

r La bordul ei se află patru navigatori români

După șocul produs de reținerea, pe data de 28 aprilie 2015, a portcontai-nerului "Maersk Tigris", de către autoritățile Iranului, lucrurile s-au calmat. Acum, se știe că este vorba de un litigiu comercial și că soluția eliberării navei nu poate fi decât una comercială.

Potrivit Press TV, Marzieh Afkham, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că decizia Iranului de a reține nava este legală. "Măsura a fost luată în cadrul legilor și reglementărilor Republicii Islamice Iran și este în concordanță cu reglemen-tările și protocoale internaționale" - a declarat Afkham.

Purtătorul de cuvânt și-a exprimat speranța că nava ar putea fi eliberată în curând, după "stabilirea datoriilor restante", precizând că, în prezent, aceasta se află în portul Bahonar, lângă Bandar Abbas, în sudul Iranului.

La bordul navei se află 21 navigatori, dintre care: 13 din Myanmar, 4 români, un ucrainean, un rus, un polonez și un bulgar. Echipajul are un contract de muncă tip ITF.

Rămâne de văzut cât de repede se vor mișca lucrurile și părțile implicate în litigiu vor ajunge la o înțelegere. Până atunci echipajul este în siguranță la bordul navei și este plătit, conform contractului.

Nu este prima oară când românii trec printr-o astfel de experiență. Pe data de 24 mai 2006, forțele armate iraniene au deschis focul asupra platformei petro-liere "Orizont", care împreună cu surata ei "Orizont" executase lucrări de foraj marin în apele teritoriale iraniene, în cadrul unui contract cu societatea Oriental Oil Co., din Emiratele Arabe Unite. "Orizont" și echipajul său au fost se-chestrați de autoritățile iraniene, până la soluționarea unui litigiu comercial.

Reținerea portcontainerului "Maersk Tigris" a ridicat semne de întrebare privind legitimitatea acțiunii în forță și libertatea navigației în Strâmtoarea Hormuz.

James Henry Fetzer, profesor emerit la Universitatea Minnesota, a declarat pentru Press TV că acțiunea Iranului în Strâmtoarea Hormuz a fost în acord cu legislația maritimă, având în vedere că portcontainerul "Maersk Tigris" se afla în tranzit, în apele Iranului.

Potrivit publicației Teheran Times, pe data de 29 aprilie 2015, Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian al afacerilor externe, a dat asigurări că Teheranul va menține libertatea navigației în Golful Persic. "Pentru noi, libera navigație în Golful Persic este o necesitate" - a afirmat Zarif.

Comentează știrea

Andrei
1 mai 2015
Munceste de acasa!

Cautam oameni seriosi. Se lucreaza part-time. Este vorba de o Franciza Alternativa Noi oferim studii gratuite sub forma de cursuri trimise pe mail. Contract legal oferit din start! Dovada platii disponibila imediat! Am expediat si primele castiguri! Minim 18 ani. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "PART-TIME" la adresa de email : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Joi, 30 Aprilie 2015
Stire din Economie : Nu distrugeți marinăria! (III)
Pagina a fost generata in 0.6018 secunde