Nave eficiente energetic

571
Nave eficiente energetic - naveeficiente-1309707754.jpg
Constructorii de nave și echipamente navale sunt preocupați de creșterea eficienței energetice și reducerea cantității de CO2 eliberate în atmosferă.
Grupul MAN Diesel & Turbo a prezentat recent noile tehnologii eficiente pentru motoarele mari în doi timpi, respectiv sistemele WHR (de recuperare a pierderilor de căldură), care includ turbinele TCS-PTG.
Sistemul WHR exploatează energia gazelor evacuate și le folosește în producția de curent electric pentru nevoile navei. Un sistem integrat WHR poate furniza până la 10% din puterea electrică necesară.
La rândul său, Hiroshi Minami, președintele lui Oshima Shipbuilding Co. (Japonia), a anunțat, că pe viitor, compania sa se va concentra pe construcția navelor cu un consum eficient de combustibil. El a dat următorul exemplu: o navă handysize dry-bulk, construită în Japonia consumă 24 tone de combustibil pe zi, față de 28 tone, în cazul uneia produse în China. Tradusă în bani, diferența înseamnă o economie de 2.700 de dolari pe zi.
Nava japoneză costă 30 milioane de dolari, iar cea chinezească, doar 25 - 26 milioane de dolari. Diferența de preț va fi recuperată de cumpărătorul navei japoneze în maximum 5 ani, datorită cheltuielilor mai mici cu carburanții. Apoi, în următorii 15 ani, armatorul va obține o economie de 15 milioane de dolari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2573 secunde