Nivel satisfăcător de apă în sol

151
Până pe data de 8 aprilie, datele Administrației Naționale de Meteorologie arată că rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0 - 100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în toate regiunile agricole.

De asemenea, și în stratul 0 - 20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.

Potrivit buletinului agrometeorologic al ANM, în aceste condiții, la culturile de câmp se vor semnala ritmuri lente de creștere și dezvoltare ale plantelor pe majoritatea suprafețelor agricole, cu excepția depresiunilor din nordul și centrul țării, unde se va menține stadiul de repaus biologic. De asemenea, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime mai ridicate din aer vor favoriza desfășurarea în bune condiții a proceselor vegetative, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de formarea frunzei a treia și înfrățire (30 -100%), precum și alungirea tulpinii (10 - 30%). În semănăturile efectuate tardiv vor predomina răsărirea și formarea frunzei a treia (60 - 100%), se mai arată în buletinul ANM.

De asemenea, cultura de rapiță înființată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6 - 12 frunze), la scara întregii țări.

La pomii fructiferi se va continua repausul biologic în cea mai mare parte a plantațiilor, iar la speciile timpurii de sâmburoase se vor înregistra fazele de umflare a mugurilor de rod și înmugurirea.

În majoritatea podgoriilor, la vița de vie se va menține starea de repaus vegetativ. Local, în vestul și sudul țării se va putea semnala faza de "plâns". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Martie 2013
Stire din Economie : Anunț pentru crescătorii de porci
Pagina a fost generata in 0.3432 secunde