"Nu suntem plătiți să facem muncă de calitate!"

1330
7

Articole de la același autor

• O mentalitate periculoasă pune stăpânire pe societatea românească


În anul de grație 2015, municipiul Constanța a bătut toate recordurile la producția de gropi și șanțuri. Dacă Institutul Național de Statistică le-ar lua în considerație la calcului PIB-ului, cu certitudine că România ar întrece Statele Unite, China și Germania la un loc. 


Spre deosebire de șanțurile de pe alte meridiane ale planetei, cele din Constanța sunt perfecte. Drept dovadă, chiar și după ce sunt astupate, urmele lor rămân vizibile, spre veșnică amintire.


Deunăzi, n-am avut ce face și am intrat în vorbă cu trei lucrători ai unei societăți de construcții care executa un șanț pentru o societate de televiziune prin cablu. Le-am arătat amprentele a două șanțuri prost astupate și i-am întrebat dacă, în calitate de cetățeni ai orașului și plătitori de taxe și impozite, le place.


"Domnule, șanțurile alea nu le-am săpat noi. Au fost alte echipe. Și dacă vrei să știi, noi nu suntem plătiți să facem muncă de calitate!" Colegul lui a sărit să-l susțină: "Ce mai este de calitate în țara asta? Nimic." Cu alte cuvinte, dacă alții muncesc în dorul lelii, nu erau ei atât de proști să facă totul ca la carte. 


Din păcate, această atitudine de ignorare și chiar de dispreț față de calitate este larg răspândită în economia națională. O întâlnești la nivel parlamentar, guvernamental, ministerial, managerial și executiv, în instituțiile și companiile de stat, în firmele private. În România se construiesc autostrăzi, șosele, poduri, școli, spitale și complexuri sportive de proastă calitate, se dă rasolul în învățământ, sănătate și în serviciile publice, transportul public de stat și privat și cel feroviar sunt în grea suferință. 


Eu cred că nivelul salariului nu con-diționează calitatea. Dimpotrivă, legile noastre sunt foarte proaste tocmai pentru că parlamentarii sunt prea bine plătiți. 


Atitudinea față de calitate ține prea puțin de motivația bazală, de factorul pecuniar și mai mult de motivația înaltă a comportamentului uman: de nevoia de autorealizare și de prestigiu. Este o problemă de cultură, de mentalitate. Din păcate, în România este larg răspândită cultura lui "merge și așa", moștenită de la comunism. Fostul regim nu avea nevoie de calitate, ci de cantitate. Cin-cinalul trebuia îndeplinit în patru ani și jumătate, iar calitatea era considerată un lux. 


Din cauza ignorării calității în domeniul organizării muncii și a securității în muncă, accidentele și îmbolnăvirile în producție erau numeroase. "Alimentația rațională" cum era denumită subnutrirea poporului român se baza tocmai pe lipsa calității, pe existența subproduselor: gâturi și ghiare de pasăre, salam și parizer cu soia, nechezol (un amestec de cafea cu năut) etc. 


Îmi aduc aminte că în anii ’80, două nave de 55.000 tdw, construite la șantierele navale din Mangalia și Galați au fost refuzate de clienții turci și greci din cauza sudurilor de proastă calitate, ceea ce a generat o adevărată criză în industria navală românească.


Tonul bătăii de joc față de calitatea muncii îl dădea Nicolae Ceaușescu. Iată un exemplu: în anii 1987 - 1988, din dispoziția dictatorului, personalul tehnico - administrativ și de conducere din între-prinderi era obligat să muncească o zi pe săptămână în producție. La acea vreme, lucram la Șantierul Naval Con-stanța. Vinerea era decretată zi de lucru în producție. La prima oră a dimineții, personalul din serviciile tehnice și funcționale, în frunte cu directorul general Gheorghe Dimoiu, urca pe navele din docul uscat, aflate în construcție. Directorii, șefii de servicii, inginerii, tehnicienii, economiștii, contabilii, ju-riștii, sociologii, funcționarii adminis-trativi și dactilografele erau repartizați pe punți, în tancuri, în sala mașini și în cabine. Li se încredințau muncile pe care, de regulă, le făceau ucenicii și muncitorii necalificați: cărau gunoaiele, rașchetau, degresau și vopseau struc-turile metalice ale navei.
Vinerea de "catarsis" în producție nu avea nicio rațiune economică. Dimpotrivă, perturba funcționarea procesului de producție. 


Nimeni nu a înțeles ce a vrut Ceaușescu? Să demonstreze că producția poate funcționa fără proiectare și pregătirea fabricației, fără servicii funcționale și directori? Să-i apropie pe "birocrați" de realitatea din producție ori să-i pedepsească pentru faptul că existau, obligându-i să execute munci cu mult sub nivelul lor de pregătire? De altfel, în toamnele acelor vremuri, "biro-crații", elevii și studenții primeau "sarcină de partid" să culeagă porumbul, în locul mașinilor și țăranilor.


În zilele noastre, proasta calitate provoacă moartea și rănirea a sute și mii de români pe șosele, la locul de muncă, în cluburile de noapte, în spitale, maternități și în școli. Vina pentru viețile pierdute ori mutilate o poartă cei ce susțin că nu sunt plătiți să facă muncă de calitate. 


Comentează știrea

Tractor
17 noiembrie 2015
Parerea ta !!!!!!

Stimate jurnalist Tita Calin, o observatie iti fac, crezi tu ca pe vremea lui Ceausescu daca personalul tehnic era scos din birouri si adus in sectiile de lucru, deveneau mai prosti sau stresati, nu baiatule , capatau experienta ceea ce multora le lipsea , caci si atunci si acum nepotismul era in floare, unii nici nu stiau ce au de facut , in birou, placerea era ca stateau curati si la caldurica.Si inca ceva , marile firme de productie industriala, ex National Oil Varco, numai in acest sistem lucreaza, inclusiv femeile. Cit priveste calitatea, daca o luam de la muncitor , proiectant , inginer, cel care face receptia , beneficiarul, ar fi multe de discutat, la noi carentele sint in pregatire, specializare, nicidecum in salariu , pun pariu cu tine ca daca ofer si 5000 lei /luna la majoritatea muncitorilor, chiar si personalului tehnic , tot asa prost vorr lucra

Gicu
17 noiembrie 2015
Vreti moca,faceti singuri!

O evaluare reala,cinstita a oricarui angajat,fie executant sau pe post de conducere este ceva firesc in tarile care apreciaza de exemplu angajatii romani. Cand demotivezi oamenii dand salarii bune unor pilosi si platind in scarab pe cei care chiar fac treaba,ceilalti incompetent se raliaza celor competenti prost platiti si se dau nedreptatiti in cor.Urmarea,cine dracu' vrea sa lucreze bine pe salarii misère,sa vada cum altii castiga cel putin la fel fara sa faca treaba ? Pai sa ramana in tara aia fara pricepere si restul,hai in Germania sau aiurea! De ce munca e mai bine platita in vest,in conditiile in care de exemplu preturile pentru drumuri sunt mai mici acolo? Unde dracu'e diferenta de bani,daca nu se regaseste in salarii?

muncitor
17 noiembrie 2015
plata muncii

Cat adevar a spus muncitorul : nu suntem platiti sa facem munca de calitate. Imi dai mult fac treaba buna, imi dai putin fac treaba pe masura muncii. Adica eu sunt prost sa muncesc mult si bine pe bani putini sa aiba patronul profit mare?

muncitorule,pretiosule
17 noiembrie 2015
Eu sunt cel care platesc

Eu traiesc tot in tara asta.Te rog sa-mi raspunzi la cateva intrebari.Cine stabileste ca banii mei nu au valoare si munca ta este pretioasa ? Cine spune ca eu castig banii usor si tu catigi banii muncind din greu ? Cine spune ca doctorul este mai pretios decat profesorul si profesorul este mai puturos decat sudorul.Exemplele sunt intamplatoare.Cine a stabilit ierarhia asta ? Vedea-te-as pe masa de operatie cu un doctor la capatai care spune:pe minerul asta il operez pana la jumatate.Nu sunt platit sa fac treaba pe masura muncii mele."Imi dai mult fac treaba buna" imi dai putin il macelaresc.Sictir cu logica ta !

Răspuns la: plata muncii
Adăugat de : muncitor, 17 noiembrie 2015
Cat adevar a spus muncitorul : nu suntem platiti sa facem munca de calitate. Imi dai mult fac treaba buna, imi dai putin fac treaba pe masura muncii...
Verdetz
17 noiembrie 2015
Gresit

Gresit total, dle Tita ! Pe timpul lui Ceausescu calitatea era mult peste ceea ce intalnim acum, fiindca oamenii aveau cea mai buna motivatie posibila : frica. Fara ea, in tara dintre Dunare si Mare, nu s-a facut si nu se va face nimic ! Poti sa dai salariile lu' peste, aici lipseste mentalitatea, iar fara ea orice alta motivatie este inutila. Si inca ceva : dovada ca pe timpul lui Ceausescu se faceau lucruri de calitate este faptul ca atunci exportul era pe primul loc (iar marfurile noastre chiar erau apreciate in lume) - spuneti, ce am mai exportat noi in ultimii 25 de ani, in afara de fier vechi si lemn furat din paduri ? Unde sunt produsele finite, care erau cautate in toate tarile lumii (chiar si in America) ? De un sfert de secol, doar se darama si se distruge, asa incat sa nu ne miram ca tara a ajuns in dezastrul in care traim acum cu totii - iar de vina sunt doar cei care au condus-o : politicienii. Pana nu vor fi desfiintate toate partidele aceastea pline de hoti si banditi, iar cei care vor conduce nu vor fi specialisti, nu vom iesi niciodata din marasmul actual.

muncitor
17 noiembrie 2015
plata muncii

De aceea nu muncesc mult sa nu ajung pe masa de operatie, daca asi fi platit la valoarea muncii prestate cu banii il platesc asa cum trebuie pe medic la privat pentru operatie. Din calicia ta societatea este asa cum este (saraca, lenesa, corupta samd)

Răspuns la: Eu sunt cel care platesc
Adăugat de : muncitorule,pretiosule, 17 noiembrie 2015
Eu traiesc tot in tara asta.Te rog sa-mi raspunzi la cateva intrebari.Cine stabileste ca banii mei nu au valoare si munca ta este pretioasa ? Cine...
noi
17 noiembrie 2015
dezinteres

Vina NU o au cei care se fac ca muncesc pe bani putini, ci aceia ce i-au angajat! Daca acea persoana ingrata fara chef de munca se decida sa tina locul de munca ocupat in asa fel incat o alta persoana cu bun simt sa nu se mai poata angaja si sa-si poata face munca chiar si pe bani mai putini, ma intreb de cine a fost angajata si cum de mai ocupa acel loc de munca ?!?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3612 secunde